Cea mai mare parte a sumei, însemnând 2,4 miliarde lei, a fost încasată de ANAF după trimiterea somaţiilor. Faţă de acelaşi trimestru din 2013, suma a scăzut cu aproape 30%, respectiv cu 900 milioane de lei. O reducere mai importantă a fost înregistrată la executarea silită prin poprirea conturilor bancare cu 40%, de la 1,11 miliarde lei în ianuarie-aprilie anul trecut, la 677 milioane lei în primul trimestru din 2014.
O explicaţie ar fi schimbarea procedurii de blocare a conturilor, aprobată în primele zile ale lunii martie. Prin ordonanţă de urgenţă s-a precizat că poprirea se face doar după 30 de zile de la emiterea somaţiei. Anterior apariţiei actului normativ, somaţia era, de multe ori, transmisă concomitent sau chiar ulterior emiterii deciziei de poprire pentru că legea nu prevedea un termen în acest sens, cid oar făcea referire generic la comunicarea actului administrative fiscal.
Fiscul a mai încasat 57 milioane lei din poprirea terţilor, 2,8 milioane lei prin sechestre aplicate bunurilor mobile şi 6,5 milioane lei prin indisponibilizarea bunurilor imobile.