Guvernul, prin vocea premierului Victor Ponta, a anunţat că legea insolvenţei este o victorie pentru bugetul de stat. Din cele 44 de miliarde lei, datorii acumulate de firmele insolvente la buget, ar urma să fie recuperate 4 miliarde lei. Cifrele avansate de şeful executivului au contrariat mediul de afaceri de vreme ce legea, oricât de favorabilă statului, nu poate fi retroactivă. Prin urmare, debitele vechi vor fi recuperate în baza legii care a funcţionat până pe 28 iunie când a intrat în vigoare noul Cod al insolvenţei.
Atu-ul Fiscului: Executarea patronilor
Practicienii în insolvenţă spun că statul are un alt atu. Este vorba de un articol din Codul de procedură fiscală prin care poate fi atrasă răspunderea celor care au dus firma în faliment şi declanşată executarea silită. În primăvară, fiscul a emis un ordin pentru aplicarea acestor prevederi, care stabileşte metodele şi formularistica de punere în practică. Răspunderea solidară ajută fiscul să treacă la executare silită, în afara procedurii de insolvenţă.
"Articolul 27 din Codul de procedură fiscală permite fiscului printr-o procedură paralelă şi administrativă să ocolească procedura insolvenţei şi să atragă răspunderea persoanelor fizice care au dobândit bunuri cu rea credinţă de la firmele care şi-au declarat insolvenţa sau a administratorilor, asociaţilor şi acţionarilor acestora", spune avocatul şi practicianul în insolvenţă Dumitru Dobrev.
O cerere de atragere a răspunderii care se desfăşoară într-un dosar disjuns poate să dureze şi un an şi jumătate. În schimb, fiscul poate finaliza aceeaşi procedură în doar luni în baza Codului de procedură fiscală. Atâta timp cât fiscul nu se mai poate îndrepta împotriva debitorului de bază, rămas fără active de valorificat, există şanse să recurgă, tot mai mult, la răspunderea în solidar a persoanelor care au dus la insolvenţă.
"Fiscul, dacă se vede confruntat cu o procedură din care riscă să nu încaseze nimic – de exemplu, din cauza băncilor care ar fi înaintea lui la tabelul de distribuire – ar putea să finalizeze în maximum două luni procedura de atragere a răspunderii potrivit art. 27 din Codul de procedură fiscală şi să fure startul, începând procedura de executare silită individuală a persoanelor care au cauzat insolvenţa, adică a acelor patrimonii unde se găsesc cireşele de pe tort", explică avocata Luisiana Dobrinescu.
Deşi apare o competiţie inegală între stat şi privat, care poate ridică un semn de întrebare privind constituţionalitatea, situaţia a fost tranşată în favoarea statului, în 2009, când Curtea Constituţională a respins o sesizare în acest sens.
Despre procedura atragerii răspunderii solidare, Capital a scris aici: