În proiectul Codului de procedură fiscală, este reluată o iniţiativă mai veche a fiscului, dar abandonată din cauza opoziţiei dure a mediului de afaceri. Ideea de a penaliza nedeclararea sau „subdeclararea” taxelor şi impozitelor a apărut la începutul acestui an. Însă formularea foarte vagă a textului de act normativ care deschidea larg calea abuzurilor a fost puternic contestată. Din acest motiv, proiectul a fost modificat şi, ulterior, retras. Acum, reglementările au fost preluate aproape identic în proiectul Codului de procedură fiscală.
Penalităţile ar urma să fie de „10% din obligaţiile fiscale principale nedeclarate şi stabilite de inspectorii fiscali dacă suma nu depăşeşte 10% faţă de fiecare creanţă fiscală declarată de contribuabil în declaraţia aferentă perioadei fiscale” şi de 25% dacă suma depăşeşte 10% faţă de fiecare creanţă fiscală declarată. Penalitatea ajunge la 100% dacă obligaţiile au rezultat din fapte de evaziune fiscală.
Totuşi, varianta actuală propune plafonarea la 100.000 de lei a penalităţilor. În schimb, aplicarea acestora nu exclude plata de accesorii. Prin urmare, la aceeaşi sumă, contribuabilul va plăti penalităţi şi dobânzi de întârziere şi penalităţi de nedeclarare.
Textul nu face nicio referire la cauzele nedeclarării, aşa cum preciza în variantele anterioare, când erau menţionate trei situaţii – de altfel aproape imposibil de verificat în practică-: nedeclararea fără rea-credinţă „din cauze externe“, cea din culpă, imprudenţă/neglijenţă şi cea cu rea-credinţă, cu scop vădit de a face evaziune.
Procedura de aplicare a penalităţilor urmează să fie detaliată într-un ordin de ministru.