Plafonul de ţară a fost confirmat la "AA plus", iar calificativul pe termen scurt la "F1 plus".
Revizuirea în scădere a estimărilor Fitch privind preţul barilului de ţiţei pentru 2016 şi 2017 la 35 de dolari şi, respectiv, 45 de dolari, are implicaţii negative majore pentru balanţa externă şi cea fiscală a Arabiei Saudite. Deficitul guvernamental s-a adâncit la 14,8% din PIB în 2015, după un deficit de 2,3% din PIB în 2014 şi excedentele continue din 2010, 2011, 2012 şi 2013. Fitch estimează că deficitul se va atenua doar marginal în 2016 şi, pe fondul unei redresări moderate a preţului ţiţeiului, mai substanţial în 2017.
Arabia Saudită este cel mai mare exportator de ţiţei.
PIB-ul real a crescut cu 3,4% în 2015, sprijinit de expansiunea solidă a producţiei de petrol şi a continuării activităţii la proiectele majore, dar avansul va încetini la 1,5% în 2016 şi 1,7% în 2017. Fitch se aşteaptă la stabilizarea producţiei de ţiţei în Arabia Saudită.
În februarie, şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat ratingul Arabiei Saudite din cauza preţului scăzut al ţiţeiului.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru exportatorii de ţiţei. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a urcat luni cu 0,89 dolari, ajungând la valoarea de 42,83 dolari.
Arabia Saudită este pregătită pentru declinul preţului la ţiţei şi va crea cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, pentru cele mai valoroase active ale Regatului, evaluate la peste 2.000 miliarde de dolari, a declarat luna acesta prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.
Fondul public de investiţii (PIF) va ajuta Arabia Saudită să-şi reducă dependenţa de veniturile obţinute din exporturile de ţiţei, a apreciat oficialul saudit. Ca parte a acestei strategii, Arabia Saudită va vinde acţiuni în Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, şi va transforma gigantul energetic într-un conglomerat industrial. Oferta Publică Iniţială (IPO) ar putea avea loc anul viitor, Arabia Saudită intenţionând să vândă o participaţie de sub 5%, a explicat Mohammed bin Salman.
Însă o cotare publică iniţială la Aramco vine într-un moment dificil. În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.AGERPRES