Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca obiectiv principal pentru acest an achitarea integrală a tuturor subvențiilor până la finele anului. Rămâne de văzut dacă planul se va concretiza, în situația în care până în prezent nu au fost realizate plățile aferente anului trecut.
Capital: Ați mai condus APIA în trecut, așa că știți problemele. De ce nu s-au plătit la timp subvențiile?
Florin Faur: Am următorul principiu – am mai avut un mandat de doi ani și șapte luni – am venit m-am apucat de treabă și nu am stat nicio clipă să discut de ce nu a fost până atunci. Acum am venit, am văzut care este contextul și caut soluții pentru a degreva probleme care există. Încerc să aduc o anumită explicație pentru ce s-a întâmplat aici, dar eu trebuie să am calitatea de implementator…
Au fost mulți care cereau demisii. Eu nu sunt de acord, mai degrabă în astfel de momente merg pe abordarea: tot ce este bun la cei care au fost într-o echipă trebuie scos la lumină și amplificat, accelerat. Aceeași echipă a lucrat de-a lungul anilor și a făcut lucruri pozitive. Era nevoie de un catalizator- manager, care să-i pună pe toți la aceeași masă și să analizeze. În rest, s-au făcut lucruri bune aici. Dar acum sunt mai dinamizate și se lucrează într-un ritm mai accelerat și mai riguros. Nu trebuie să uităm că s-a creat cea mai mare absorbție prin APIA. Instituția are o absorbție de 98% din vechiul PAC.
Capital: Ar fi fost o variantă mai bună ca toate subvențiile să se acorde într-o singură tranșă?
F.F.: S-a procedat corect pentru că „între a nu da nimic“ ca resursă financiară și totuși a începe niște plăți este mai bună varianta a doua. Când vom face plățile către cei care nu au primit bani deloc, aceștia vor primi toți banii deodată. Fermierul are certitudinea că, dacă este eligibil, el își va primi banii de la APIA.
Este o realitate că noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 are o serie de concepte pe care nu le-a avut până acum. În vechiul PAC, la care s-a adăugat și 2014 pentru că a fost un an de tranziție, erau două scheme de plată și plata complementară. Acum avem mult mai multe. Sunt măsuri care au grevat și instituția și fermierul. Celelalte state membre au solicitat, și anul trecut și anul acesta, o prelungire a depunerii cererilor, pentru că și ele au întârziat în urma implementării PAC 2020. Fermierii trebuie să se acomodeze și ei cu noile concepte. Spre exemplu măsura de „înverzire“ este una foarte complexă. Cu procente de culturi, cu tipuri de culturi. Sunt elemente care au grevat pe campania 2015, dar pe care nu mai vrem să le dăm voie să afecteze campania 2016.
Trebuie să ne asigurăm că 2016 (n.r- plățile aferente campaniei din 2016) intră în grafic, cu etapizări de plăți. Obiectivul este ca plățile din 2016 să fie efectuate până la finalul anului.
Capital: Puteau fi evitate aceste întârzieri?
F.F.: Campania de preluare a cererilor au început pe data de 6 aprilie, cu o întârziere de o lună. Au fost o serie de modificări ale actelor normative, care au venit succesiv și care au pus presiune în teritoriu. A fost partea de control pe teren, ceea ce a însemnat verificarea unei suprafețe agricole foarte mari. Astfel, controalele s-au extins până în decembrie. Au apărut fenomene în lanț, iar peste toate astea a fost și implementarea soft-ului, care a fost problematic. El a fost retehnologizat. Și pe lângă efortul instituției, a trebuit făcută și testarea lui.
Eu am spus de când am venit în București. Facem demersurile instituționale, facem plățile, dar respectăm regulamentele europene la virgulă. Este un principiu care trebuie să fie respectat. Le dăm drumul accelerat, dar ne asigurăm că totul este sub control. Nu ne jucăm cu plățile!
Capital: Ați vorbit despre soft. Care sunt problemele acestuia?
F.F.: Cea mai mare parte a funcționalităților sunt în producție. Ele își produc efectele astfel încât ne permit să putem să procesăm cererile. Bineînțeles mai sunt reglaje fine de realizat, dar tocmai acesta este scopul întâlnirilor multiple pe care le au experții noștri. În fiecare zi facem liste în care subliniem cu roșu, cu verde, în funcție de priorități.
Partea cealaltă care ne interesează este Campania 2016, pentru că este pe rol. Pentru aceasta avem două sisteme informatice care grevează pe preluarea cererilor. O dată este IPA online, prin care cererile sunt digitizate și închise în format electronic. În continuare avem partea de IACS (sistem integrat de administrare și control), unde pe de-o parte sunt înregistrate cererile depuse, iar pe de altă parte se asigură primirea datelor de la ANSVSA, pe partea de animale. Notele pe care le primit pe cele două sisteme sunt de 8 sau 9 pe o scară de la 1 la 10. Aici suntem în grafic.
Capital: Care sunt prioritățile în acest moment?
F.F.: Avem campania 2015, care înseamnă gestionarea unor plăți de anul trecut ce au ca termen regulamentar de finalizare 30 iunie 2016. Mai sunt lucruri de gestionat, dar practicăm un management accelerat bazat pe multă expertiză, pentru că suntem un grup de oameni care suntem de 10 ani în instituție. Pentru campania 2015, am efectuat plăți către 754.000 de fermieri, discutăm despre sectorul vegetal. Care împreună au primiți fonduri în valoare de 722 de milioane de euro. Acum, ritmul nostru este foarte accelerat. Nu vrem să mergem cu plățile mai departe de 15 iunie.
Capital: Ce fermieri au rămas neplătiți?
F.F.: În acest moment avem două situații în care se află fermierii neplătiți: o parte cu care mai există procedură de notificare în teritoriu. Apare o eroare atunci când suprafețele nu corespund. A doua chestiune majoră este la cei aflați în control pe teren. Este vorba despre 56.000 de fermieri, care au fost verificați fie prin teledecție, fie prin control. Este vorba de verificare la o suprafață de 1,3 milioane de hectare. Este vorba de fermele mari. De astăzi dăm drumul la autorizarea plăților pentru cei care au fost controlați. Acum avem primii 1.700 de fermieri din control care sunt trimiși la plată.
Suma care a rămas pe rol este de 850 de milioane de euro din FEGA, pentru că noi trebuie să ajungem la 1,6 miliarde de euro din FEGA. În prezent sunt circa 80.000 de fermieri neplătiți din care 56.000 sunt cei care au fost în control, iar restul au avut erori.
Din 943.000 de fermieri, 886.000 de fermieri au depus cereri pentru sectorul vegetal, iar 57.000 de fermieri sunt exclusiv pe zootehnie. La ora respectivă, vrem să efectuăm plăți pentru toți cei 754.000 de fermieri către care am autorizat plăți pentru „înverzire“. Pentru 532.000 de fermieri au fost efectuate plăți pe data pe date 16 mai 2016 și vrem să efectuăm plăți pentru restul de 222.000 de agricultori.
Pe partea de zootehnie, suntem în finalizare pe captarea datelor în sistem. Plățile vor începe pe 25 mai, dar este posibil să întârziem cu câteva zile. Un termen ar fi până la sfârșitul lunii mai.
Capital: Care au fost cele mai mari nereguli?
F.F.: Cele mai multe probleme au venit în urma identificării eronate. Dacă fermierul a declarat un teren într-un loc, noi trebuia să-l fixăm acolo. Tot ce a rămas acum se face cu extrem de multă atenție. Acum măsurăm de nouă ori și tăiem o dată pentru acum este vorba despre fermele mari.
Capital: Ce alte planuri mai aveți?
F.F.: Intenționăm să înființăm o platformă, prin care un fermier poate verifica, în urma unei identificări, stadiu cererii sale, notificării și alte. Fapt ce ne degrevează extrem de mult și pe noi și transpanterizează procesul. Proiectul este în discuție cu departamentul IT și, după ce terminăm cu plățile, va fi implementat. Este obligatoriu să-l finalizăm în acest an.
Scurt CV
Faur Florin Marius
40 de ani, căsătorit, un copil
l Studii
1994-1998 Facultatea de Agricultură, U.S.A.M.V.B. Timișoara – Biologie-Științe agricole
1998-2000 Facultatea de Agricultură, U.S.A.M.V.B. Timișoara, I.N.R.A. Clermont-Ferrand, Franța – master în ecologie agricolă
2000-2006 Facultatea de Agricultură, U.S.A.M.V.B. Timișoara – doctorat în agronomie
l Experiență profesională
Facultatea de Agricultură, U.S.A.M.V.B. Timișoara -Preparator (1999-2002), Asistent (2002-2006), Șef lucrări (din 2006)
2006-2010 APIA Timiș – director executiv
2010-2012 APIA – director general
2012-2016 APIA Timiș – director executiv