La sfârşitul lunii aprilie, FMI a acordat o linie de credit de 17 miliarde de dolari pe doi ani Kievului şi a deblocat imediat o primă tranşă de 3 miliarde de dolari pentru a ajuta ţara să încerce să iasă din criza economică.

Consiliul de Administraţie al FMI, care reprezintă cele 188 de state membre, a acordat undă verde deblocării noii tranşe după un audit al conturilor ucrainene şi intervine în contextul în care criza provocată de insurecţia prorusă din estul ţării a câştigat mult în intensitate.

Ţările occidentale acuză Rusia că a intervenit direct în Ucraina. NATO a cerut vineri Moscovei să înceteze 'acţiunile militare ilegale' în Ucraina, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că trebuie ca Kievul 'să fie constrâns' să negocieze cu separatiştii proruşi.

În mai multe rânduri, FMI şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa unei escaladări a conflictului şi a recunoscut că un ajutor financiar suplimentar ar fi necesar în caz de agravare a tensiunilor din estul ucrainean, plămânul economic al ţării.

AGERPRES