„Iniţiativele legislative care afectează sistemul financiar ar trebui evitate. Mai multe iniţiative recente, dacă ar fi adoptate, ar reduce creditul oferit economiei reale şi ar încetini rezolvarea problemei creditelor neperformante, afectând în mod negativ stabilitatea financiară. Printre aceste iniţative se numără propunerile privind limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării şi a preţurilor la care persoanele fizice pot răscumpăra datoriile achiziţionate de terţe părţi”, subliniază FMI.
La finele lunii trecute, Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Senatorul PNL, Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a susţinut amendamentele din raportul comisiilor de buget şi economică, menţionând că dobânzile la depozite sunt la nivelul cel mai scăzut, în schimb creditele pe care le iau românii au cele mai scumpe preţuri. Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Tot Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede că cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent. Senatorul liberal Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a precizat că prin această iniţiativă legislativă se introduce „dreptul celui care a fost executat să poată să răscumpere bunul de care a fost deposedat plătindu-i societăţii de recuperare a cesiunii de creanţe dublul sumei cu care acesta, cesionarul, a cumpărat respectivul bun de la bancă”. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect.
Faptul că acum se discută legi fără un studiu de impact este un lucru care trebuie să ne dea de gândit, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferință de specialitate. Guvernatorul a făcut referire, cel mai probabil, la setul de legi cu tentă populistă promovate în ultima vreme în Parlament, cum ar fi legea care plafonează dobânzile pentru credite.
Studiu de impact comandat de bănci: plafonarea dobânzilor poate duce la dispariţia creditului de consum din ofertele anumitor bănci
Un astfel de studiu a fost realizat de KPMG, la comanda băncilor. Dopcumentul relevă că impactul legii asupra sistemului bancar şi al populaţiei ar fi unul semnificativ.
Dacă legea privind plafonarea dobânzilor va fi adoptată în forma ei actuală, veniturile băncilor vor scădea semnificativ şi vor ajunge la un nivel care nu va mai permite acioperirea tuturor costurilor de creditare, spune Angela Manolache, partener pe zona de consultanţă în cadrul KPMG.
Citând un studiu realizat de companie pentru Asociaţia Română a Băncilor, Manolache a arătat că, în aceste condiţii, băncilor vor trebui să îşi revizuiască semnificativ ofertele de creditare. La nivelul consumatorilor aceasta ar însemna un acces mai greu la credit.
Cei mai afectaţi vor fi clienţii care vor să ia credite de consum în lei, pe perioade scurte şi mai ales cei care ar vrea să opteze pentru produsele cu dobândă fixă.
” Vom asista la o restrângere a creditării. Unele bănci ar putea chiar să renunţe definitiv la creditele de consum. Altele ar putea să nu mai prelungească liniile pentru cardurile de credit şi pentru descopritul de cont. Perioada de graţie pentru aceste produse nu va mai exista. Creditele cu dobândă fixă pe perioade lungi vor fi şi ele afectate. Nu în ultimul rând am putea asista la o revenire a creditului în valută, care nu este afectat de lege, dar care aduce riscul valutar”, a explicat Manolache.
Senatul a aprobat, la finalul lunii februarie, proiectul de lege prin care dobânda anuală efectivă (DAE) este limitată la de 2,5 ori dobânda legală, adică dobânda de politică monetară (2,25% în prezent) în cazul creditelor ipotecare şi la 18% în cazul creditelor de consum.
În prezent nu există limită de dobândă în contractele de credit încheiate între firme şi persoanele fizice. Potrivit proiectului, însă, limitele s-ar aplica şi contractelor în derulare.
Proiectul deputatului Daniel Zamfir nu a venit, însă, şi cu un studiu de impact de genul celui realizat de KPMG pentru ARB.
SURSA: Agerpres