FMI se aşteaptă ca ritmul de creştere înregistrat de Asia să rămână stabil la 5,4% în acest an şi la 5,5% în 2015, după ce anul trecut regiunea a înregistrat un avans de 5,2%. Creşterea externă îşi va reveni odată cu relansarea economiilor avansate iar cererea internă ar urma să rămână una robustă în majoritatea ţărilor din regiune, se arată în raportul FMI.
Cu toate acestea, FMI avertizează că o încetinire peste aşteptări în China din cauza vulnerabilităţilor din sectorul financiar, cuplată cu eşecul politicilor demarate de premierul Abe pentru relansarea economiei japoneze sunt principalele două riscuri la adresa perspectivelor economiei asiatice. În plus, Asia se confruntă şi cu riscuri care provin din afara regiunii, printre care se numără o înăsprire bruscă a condiţiilor globale de finanţare.
'Asia este bine poziţionată pentru a răspunde provocărilor care vin cu condiţia să continue pe calea reformelor', apreciază FMI. 'Reformele sunt vitale nu numai pentru a menţine ritmul ridicat de creştere înregistrat de Asia pe termen mediu dar şi, în unele cazuri, pentru a menţine încrederea investitorilor şi a asigura stabilitatea financiară pe termen mediu', se mai arată în raportul FMI.
Potrivit estimărilor instituţiei financiare internaţionale, creşterea economică înregistrată de Asia în acest an va fi de peste două ori mai mare decât cea înregistrată de statele avansate, în timp ce creşterea înregistrată de economiile emergente din Asia, printre care se numără China şi India, va fi de trei ori mai mare. Cu toate acestea, productivitatea a scăzut în ultimii ani şi regiunea are nevoie de un nou val de reforme care să stimuleze potenţialul de creştere şi să continue să atragă investiţii, se arată în raportul FMI. AGERPRES