Valoarea medie a unui cont individual de pensii private se ridică, în pezent, la 500 de euro, dintre care aproximativ 100 de euro reprezintă randamentul investițiilor efectuate. O sumă foarte mică dacă luăm în calcul că primul an de participare la fondurile de pensii private a fost 2008. Între timp, numărul participanților a ajuns la puțin peste șase milioane, iar valoarea totală a activelor celor opt fonduri existente a trecut de 14,5 miliarde lei.
Randamentul mediu anual al fondurilor de pensii private este de 11%, un câștig bun într-o perioadă caracterizată de modificări substanțiale ale dobânzilor pentru depozite bancare sau titluri de stat și de scăderi mari la bursa de valori. Se pare însă că anul 2014 nu va mai fi atât de profitabil pentru administratorii fondurilor de pensii. La patru luni de la începutul anului, aprecierea valorii activelor nete ale acestora se situează între un minim de 0,6% și un maxim de 2,4%, majoritatea având creșteri de doar un procent. Ceea ce înseamnă că dacă în restul de opt luni ale anului activele nu vor urca mai bine decât în primele patru luni, randamentul fondurilor din 2014 se va opri la jumătatea mediei anuale.
Apreciere stopată și de cotațiile bursiere
Cea mai vizibilă cauză a aprecierii limitate de anul acesta este stagnarea cotațiilor de la bursa de valori. Situația internațională nefavorabilă investițiilor în piețe de frontieră a dus la scăderea lichidității de la Bursa de Valori București cu zece procente, după ce mai mulți investitori și-au retras investițiile. Deși anumite companii înregistrează creșteri ale cotației, majoritatea sunt în ușoară scădere sau stagnare, situație care se reflectă și în evoluția indicilor. Inevitabil, randamentele fondurilor cu investiții în acțiuni listate au fost afectate, chiar dacă ponderea acestora în totalul activelor fondurilor de pensii private obligatorii este de doar 15%. Totuși, chiar și în această situație, cel mai bun randament din primele patru luni ale anului este consemnat de singurul fond de pensii private cu grad de risc „ridicat“, respectiv Aripi, administrat de Generali, cu 2,4%.
„Fondurile de pensii private asigură peste 10% din lichiditatea medie a BVB, cu investiții în aproximativ 70 de companii românești“, a declarat recent Raluca Țintoiu, CEO al ING Pensii. În perioada următoare, adică anul acesta și anul viitor, fondurile au la dispoziție circa 500 milioane euro pentru oferte publice de investiții, adică noi companii care urcă la cota bursei. Până atunci însă, majoritatea activelor de la pensiile private sunt ținute în titluri de stat, ponderea acestora fiind de 67%, în scădere cu peste 75% în 2012. Dobânzile acordate de stat pentru împrumuturile prin titluri de stat sunt și ele în coborâre, de la 7-8% în urmă cu câțiva ani până la 4%-5% în prezent. Iar ponderea titlurilor de stat în activele fondurilor se va reduce în consecință.
Ponderea depozitelor bancare se ridică la circa 8,5%, după o creștere semnificativă a acestora în cursul anului trecut. Din păcate, randamentele oferite de băncile comerciale sunt foarte aproape de zero (dacă scădem inflația), dobânzile urmărind trendul dictat de Banca Națională, iar în prezent se situează la 3%-4%. Depozitele bancare rămân totuși cel mai ușor de utilizat atunci când este necesară închiderea unor poziții, fiind și cele mai lichide plasamente, iar utilizarea lor este obligatorie indiferent de cât de bun este randamentul oferit.
Obligațiunile corporative rămân cu o pondere de sub 5% din totalul activelor fondurilor de pensii, iar motivul nu este randamentul oferit, care îl depășește pe cel al depozitelor sau titlurlor de stat, ci faptul că sunt destul de rare. Desigur, sunt și mai riscante, dar oricum nu sunt prea multe companii din România care să se finanțeze prin emisiuni de obligațiuni.
Creșteri mici în primele patru luni
După cum spuneam, cel mai bun fond de anul acesta se dovedește a fi Aripi, administrat de Generali, cu o creștere a valorii activului net de 2,4% în primele patru luni ale anului. Pe locul secund se află ING, cu o urcare de 1,3%. Fondul administrat de BRD consemnează o apreciere de 1,2%, iar cel al BCR și Vital au circa 1,1%. Eureko se oprește la borna de 1%, iar AZT Viitorul Tău are un randament de doar 0,7%. Fondul de pensii al Alico se găsește pe ultimul loc, cu o creștere de 0,6%.
Randamentele fondurilor sunt oricum apropiate, diferențele fiind foarte mici între ele. Teoretic, pe măsură ce vor crește depunerile aferente celor peste șase milioane de participanți, administratorii vor putea oferi profituri tot mai mari investitorilor, însă totul depinde și de ce instrumente vor avea la dispoziție pentru a obține profit. Conform estimărilor, până în 2018 ar trebui ca activele fondurilor de pensii private să depășească 10 miliarde euro._
Fondurile de pensii private asigură peste 10% din lichiditatea medie a BVB, cu investiții în aproximativ 70 de companii românești.
Raluca Țintoiu, CEO, ING Pensii
14,5 miliarde lei este valoarea activelor celor opt fonduri de pensii private obligatorii în prezent