Generalul în retragere Michael Flynn, fost director al serviciului de informaţii al armatei în timpul lui Barack Obama, a primit 33.750 de dolari pentru că a participat la o gală de aniversare a postului de televiziune Russia Today, apropiat de Kremlin, în decembrie 2015. Participarea sa era cunoscută, însă nu se ştia până acum de valoarea remuneraţiei. El a stat la masă alături de Vladimir Putin în cadrul acelui dineu.
Democraţii din Comisia de anchetă permanentă a Camerei Reprezentanţilor au obţinut şi au făcut publice documente precum mesaje, chitanţe şi un cec, dezvăluind valoarea tranzacţiei. Costurile de transport şi de cazare au fost de asemenea acoperite de partea rusă.
Congresmenii verifică legalitatea acestor plăţi, în contextul în care regulile Departamentului Apărării le interzic ofiţerilor activi şi ofiţerilor în retragere să primească bani de la guverne străine.
Michael Flynn a fost de asemenea plătit cu 11.250 de dolari în august 2015 de către compania aeriană rusă Volga-Dnepr, precum şi 11.250 de dolari în octombrie 2015 de către filiala americană a marii companii ruse de securitate cibernetică Kaspersky Lab.
Militarul a devenit unul dintre consilierii apropiaţi ai candidatului Donald Trump în timpul campaniei pentru alegerile primare republicane din 2016. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată la sfârşitul verii lui 2015, conform unor declaraţii ale lui Flynn pentru Washington Post.
Opoziţia şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu declaraţia recentă a lui Flynn conform căreia a primit 530.000 de dolari pentru activităţi de lobby în beneficiul Turciei între august şi noiembrie 2016, o perioadă în care îl consilia activ pe Trump.
Aleşii democraţi i-au scris preşedintelui american, secretarului apărării şi directorului FBI pentru a afla dacă 'generalul Flynn a declarat toate comunicaţiile sale cu agenţi ruşi, cu agenţi turci sau cu orice alţi agenţi străini, precum şi orice sumă de bani primită din străinătate'.
Michael Flynn a fost numit consilier pentru securitate naţională în noiembrie, însă a fost forţat să demisioneze la 13 februarie, după dezvăluirea unor contacte repetate cu ambasadorul rus în SUA în privinţa sancţiunilor americane împotriva Moscovei.
Mai multe anchete parlamentare şi ale FBI analizează ingerinţa Rusiei în campania prezidenţială din 2016 şi eventuale înţelegeri între anturajul lui Donald Trump şi oficiali ruşi, lucru negat de preşedintele american. AGERPRES