Timiş, preşedintele şi fondatorul African Minerals, un rival puternic îndatorat companiei London Mining în Sierra Leone, a cumpărat mina Marampa luna trecută prin vehiculul său personal Timiş Mining Corporation.
Semnarea unui acord de vânzare, prin care cumpărătorul plăteşte anticipat pentru o parte din producţia viitoare, i-ar oferi companiei lui Timiş sprijinul financiar necesar operării minei Marampa.
London Mining a intrat în faliment după ce s-a luptat cu cheltuielile în creştere, cu scăderea bruscă a preţului fierului şi cu impactul virusului Ebola asupra operaţiunilor sale din Africa de Vest.
„Timiş este în negocieri avansate cu Gerald Metals pentru o vânzare la Marampa“, a declarat una dintre sursele citate de Reuters. „Dacă nu au semnat deja un acord ar trebui să fie o chestiune de zile“.
Mina Tonkolili, operată de African Minerals, este vecină cu mina Marampa, ambele fiind de o importanţă vitală pentru economia Sierra Leone. Cele două active vor beneficia de pe urma împărţirii infrastructurii de export a minereului exploatat, deşi African Minerals declara în momentul în care Marampa a fost scoasă la vânzare că s-a decis să nu o cumpere din cauza potenţialului impact pe care aceasta l-ar putea avea asupra propriului program de refinanţare a datoriilor.
African Minerals a anunţat recent că a început să oprească operaţiunile din Tonkolili, deoarece nu are suficient capital de lucru. Proiectul din Tonkolili este dezvoltat, operat şi deţinut în proporţie de 75% de compania lui Frank Timiş. Potrivit African Minerals, operaţiunile vor intra în modul de întreţinere până când compania va putea activa o rezervă financiară de 102 mil. euro, blocată de partenerul său Shandong Iron and Steel.
Averea lui Frank Timiş este evaluată în ultima ediţie a Top 300 Capital la 340-360 mil. euro.
Despre conflictul lui Frank Timiş cu producătorul chinez Shandong puteţi citi aici.