Au fost selectate 10 şcoli din 83 înscrise în program. Aceste vor primi 25 de tablete, 1 laptop pentru profesor, videoproiector, conţinut educaţional digital şi materiale suport pentru matematică şi informatică, un catalog online, formare dedicată pentru profesori şi suport permanent. Până în acest moment, valoarea totală a proiectul este de 350.000 de euro.
Digitaliadă propune o metodă de educaţie bazată pe aplicaţii şi jocuri digitale, menită să completeze metodele clasice utilizate până acum la clasă cu resurse educaţionale bazate pe tehnologie. În cadrul unor ore de matematică şi informatică se vor folosi jocuri video şi aplicaţii cu conţinut educaţional. Jocurile propuse în pilot sunt identificate în strânsă legătură cu obiectivele de învăţare din programa şcolară. Ele sunt completate de aplicaţii digitale pentru a oferi profesorilor şi elevilor un cadru mai larg de folosire a echipamentelor digitale în timpul orelor.
Plecând de la conţinutul educaţional al jocurilor, profesorii vor primi exemple de planuri de lecţie demonstrative pentru modul în care poate fi folosit conţinutul educaţional la clasă. În paralel, pentru informatică , elevii şi profesorii vor beneficia de materiale pentru dezvoltarea competenţelor digitale pentru tabletă şi PC dezvoltate de echipa ScratchED la Harvard Graduate School of Education şi eliberat sub licenţă Creative Commons, dar şi de experţi educaţionali din România.Toate resursele digitale propuse în proiect vor fi disponibile gratuit publicului larg pe platforma digitaliada.ro care-şi propune să devină un hub de conţinut educaţional digital.
Platforma conține materiale digitale educaționale și încurajează crearea de conținut didactic digital pentru orice disciplină școlară de la clasele V – VIII. În cadrul inițiativei va avea loc și un proiect-pilot ce se va desfășura pe parcursul anului școlar 2016-2017 ȋn 10 școli gimnaziale de masă din mediul rural.
Digitaliada este derulat de Fundația Orange și implementat de Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi. Acest proiect se desfășoară cu sprijinul Direcției Generale de Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.