Fiecare om are o stea. Cea a Gabrielei Firea este una strălucitoare. Drumul spre succes nu i-a fost ușor, dar în carieră a avut și noroc, așa cum de altfel o recunoaște. „E nevoie uneori și de puțină șansă. Dar dacă nu le faci pe celelalte în mod cert nu vei reuși“, spune Gabriela Firea, cu mențiunea că „dacă muncești și ești perseverentă, la un moment dat, cu siguranță va veni și șansa ta“. Nu, nu e un scenariu de film, ci viața reală.
Încă din tinerețe, Gabriela Firea a primit nu un sfat, ci un dar mult mai valoros venit din partea profesorului de limba română Gheorghe Iorga, de la Liceul Henri Coandă din Bacău, oraș în care s-a născut și a urmat clasele gimnaziale și pe cele liceale. „Dânsul mi-a insuflat pasiunea pentru limba română, iar asta m-a ajutat enorm în cariera mea profesională“, spune Gabriela Firea. A debutat în presă încă din liceu, la săptămânalul „Pur și simplu“ din Bacău, iar apoi, după absolvirea Facultății de Litere de la București, și-a continuat cariera jurnalistică la cotidianul „Azi“.
„Am avut marele noroc ca pe tot parcursul meu profesional să fac ceea ce mi-am dorit să fac, ceea ce mi-a plăcut. Mi-a plăcut să scriu și am scris slavă Domnului! Mi-a plăcut în televiziune și am realizat una dintre cele mai longevive emisiuni de la Antena 1! Mi-a plăcut să mă implic în viața socială, iar acum o pot face din plin ca primar general“, menționează Firea. Revenind la cariera de jurnalist, trebuie amintit faptul că debutul în televiziune l-a făcut la TVR, unde o perioadă de șase ani a fost reporter specializat pe zona economică, acreditat la Guvern și la Banca Națională a României. Din nou șansa a fost de partea ei, iar în 1999 devine purtător de cuvânt al Guvernului Isărescu.
După anul 2001 ajunge prezentatorul Observatorului de la Antena 1 (știrile de week-end) și realizator al rubricii „Săptămâna Financiară“. Patru ani mai târziu a fost pusă în fața unei noi provocări, aceea de a lansa publicația de business „Săptămâna Financiară“, unde a deținut, mai întâi, funcția de director editorial, iar din 2008 pe cea de director general.
Anul schimbării
În viața fiecărui om vine un moment când simți că vrei și poți să faci și altceva. Asta a simțit și Gabriela Firea după aproape zece ani în trustul Intact, care, în noiembrie 2011, și-a reorganizat complet activitatea, revistele de business încetându-și aparitia pe print. Astfel, după câteva luni petrecute în afara jurnalisticii și după mai multe evenimente din familie, decesul primului soț și decizia de a se recăsători, Gabriela Firea a luat decizia de a se implica în politică. „M-am despărțit atunci de o profesie pe care am făcut-o cu multă pasiune, care mi-a adus multe satisfacții și în care am obținut rezultate foarte bune. Să știți că nu e deloc ușor ca la jumătatea perioadei profesionale să îți schimbi radical domeniul de activitate“, afirmă edilul-șef al Capitalei.
Ea susține că a avut un traseu profesional pe care l-a parcurs cu plăcere, cu pasiune și cu mult interes. „Am vrut să fac mai mult decât ceea ce făcusem până atunci. Ca jurnalist poți influența mult viața comunității. Poți scoate la lumină ceea ce nu merge bine, pentru a-i determina pe decidenți să fie mai buni. Poți lansa idei, dezbateri, pentru a-i inspira pe cei aflați în funcții publice. Dar întotdeauna, jurnalistul va rămâne un observator, mai acid sau mai temperat, mai incisiv sau mai calculat, mai obiectiv sau mai subiectiv. Dar, în final, de fiecare dată, decizia se află în cealaltă parte“, spune cea care urma să devină membru al Partidului Social Democrat.
„Am scris de-a lungul timpului pagini întregi despre București, despre administrație, despre ce ar fi bine să fie în Capitala noastră“, își amintește Gabriela Firea, iar acum susține că are ocazia de a pune în practică ceea ce spunea atunci.
A doua șansă
La alegerile din 2012 obține mandatul de senator al României, perioadă care coincide și cu preluarea funcției de purtător de cuvânt al PSD. Preluarea guvernării de către USL, iar mai apoi ruptura dintre cele două partide o pun pe Gabriela Firea într-o situație stresantă, astfel că apar și primele erori de comunicare. Acest lucru s-a putut observa mai ales în campania prezidențială din 2014, atunci când declarația referitoare la cuplurile fără copii a fost aspru criticată de opinia publică.
A învăța din greșeli este un atu, iar Gabriela Firea a știut să profite de acest lucru, astfel că în campania pentru alegerile locale din acest an a avut un discurs fără derapaje, ceea ce a și condus-o spre fotoliul de primar general. Alegerile le-a câștigat și ca urmare a faptului că a avut în spate sprijinul partidului, dar mai ales pentru că nu a avut un contracandidat puternic. Liberalii au ieșit cu atât de mulți candidați, încât populația, la un moment dat, nici nu mai știa cine este candidatul PNL.
Doar Nicușor Dan a reușit să-i dea câteva emoții Gabrielei Firea în lupta pentru Primăria Capitalei, așa cum recunoaște: „aproape toți sorții păreau să-mi fie potrivnici“, luând aici în calcul înfrângerea PSD de la prezidențiale, ieșirea de la guvernare în urma protestelor de stradă. „Sub acest aspect riscul părea foarte mare, dar am avut încredere în mine“.
Cu toate acestea, riscul și l-a asumat, iar steaua strălucitoare i-a fost aproape și de această dată. „În toată istoria Bucureștiului nu mai fusese niciodată un primar femeie. De asemenea, candidam din partea unui partid care nu câștigase niciodată competiția pentru Primăria Capitalei“, spune Gabriela Firea. Riscul era accentuat și de faptul că fostul primar general, Sorin Oprescu, nu câștigase niciodată fotoliul de primar când a candidat pe listele de partid, ci doar când a mers ca independent.
Femeia la putere
Chiar dacă suntem încă în coada clasamentului european când vine vorba de reprezentarea feminină în Parlament sau la conducerea marilor companii listate, odată cu alegerea Gabrielei Firea în funcția de primar general, România a intrat în clubul țărilor în care femeile au ajuns la putere. Dacă succesul cancelarului Angela Merkel nu doar în Germania, ci și la nivel european, este o comparație mult prea îndepărtată, cu siguranță ne putem compara cu italienii. La doar câteva zile de la reușita Gabrielei Firea, la Roma, în funcția de primar era aleasă tot o persoană de sex feminin. Virginia Raggi a câștigat alegerile în vara acestui an cu un scor dublu față de cel obținut de principalul contracandidat. Și englezii au pus în fruntea Executivului tot o femeie, în cel mai crucial moment din istorie. Theresa May are sarcina de a negocia cu celelalte state europene părăsirea blocului comunitar european.
Întrebată dacă pe parcursul carierei a întâmpinat vreodată probleme pe motiv că este femeie, Firea se consideră o norocoasă întrucât a avut foarte multe colege. „Din acest motiv nu m-am simțit niciodată într-o poziție de discriminare. Singurul moment mai notabil când am simțit asta a fost în timpul campaniei electorale când în spațiul public s-au făcut multe remarci sau aluzii ce reflectau diverse stereotipuri de gen, care din păcate încă mai persistă în societatea noastră. Au fost chiar colegi din partid care s-au îndoit că o femeie ar putea fi aleasă ca primar general al Capitalei. Este și asta o formă de neîncredere în capacitatea unei femei de a îndeplini funcții care, de regulă, sunt ocupate de bărbați“, spune Firea.
Poate că pe viitor rolul femeilor în lume va căpăta o altă greutate. Primul semnal ar putea veni de la americani, acolo unde pentru prima dată în istorie la Casa Albă ar putea accede o femeie. Nu este exclusă o astfel de ipoteză nici pe malul Dâmboviței, unde Gabriela Firea este văzută de mulți ca următorul candidat la Cotroceni. Deși ea a negat, spunând că are de gând să își continue proiectele de la Primărie, știți de unde au venit atât fostul, cât și actualul președinte.
Site-ul capital.ro vă prezintă în fiecare zi din luna martie portretul unei femei de succes din România, extras din ultima ediţie a Top Capital 50 Femei de Succes, publicat la finalul anului trecut.