"Guvernul şi preşedintele nostru vor încerca să ajungă la un acord cu ţările UE la Forumul economic de la Sankt Petersburg, la care va participa şi Jean-Claude Juncker", a spus Viktor Zubkov. 

Potrivit acestuia, UE a căutat timp de mai mulţi ani să realizeze alte coridoare de transport a gazelor, dar fără a ajunge la un rezultat, şi aici există o posibilitate reală aprovizionare cu gaze a sudului Europei. 

"Juncker ar trebui să înţeleagă că nu există o variantă mai bună pentru a livra gaze naturale în sudul Europei", a adăugat Zubkov. 

După ce a renunţat la gazoductul South Stream, care urma să facă legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, din cauza opoziţiei Bruxeless-ului, Rusia a lansat proiectul Turkish Stream, care urma să transporte gaze naturale ruseşti în sudul Europei via un gazoduct care ar fi urmat să facă legătura între Rusia şi Turcia tot prin Marea Neagră. Cu toate acestea, în luna decembrie 2015 Moscova a suspendat în mod unilateral negocierile pentru acest proiect după doborârea de către aviaţia turcă a unui avion de vânătoare rusesc în apropiere de graniţa cu Siria. 

Între timp, în luna martie Comisia Europeană şi-a anunţat sprijinul pentru proiectul gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care începând din 2020 ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan până în Uniunea Europeană via Grecia, Albania şi Italia. TAP face parte din Coridorul sudic de gaze, care are o lungime de peste 3.500 de kilometri şi traversează şapte state având drept obiectiv conectarea pieţei UE cu noi surse de aprovizionare cu gaze. 

AGERPRES