Copos a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii, participaţie improprie la abuz în serviciu şi infracţiuni la legea dreptului de autor, dosarul fiind deschis ca urmare a unei plângeri depuse de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
George Copos a fost audiat săptămâna trecută de procurori, iar fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal Gheorghe Popescu a fost chemat luni la Parchet pentru a fi audiat în calitate de martor.
Gheorghe Popescu şi George Copos au stat în aceeaşi celulă de la Penitenciarul Rahova, ei fiind condamnaţi în dosarul transferurilor din fotbal.
În timpul detenţiei, George Copos a publicat patru cărţi la Editura Niculescu – 'Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI', 'Tăşnadul medieval', 'Franciza vs management în industria hotelieră' şi 'Turismul – vector de interculturalitate' -, precum şi o carte la Editura Meteor Press – 'Turismul european durabil şi provocările lui'. Tirajul acestor cărţi a fost cumpărat integral de George Copos, oamenii săi apropiaţi ridicând volumele imediat după tipărire.
După ce a fost eliberat condiţionat din penitenciar, în aprilie 2015, George Copos a fost acuzat de plagiat.
Jurnalistul Cătălin Parfene a dezvăluit că tema lucrării sale de masterat – 'Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI', realizată în 2005, este similară cu tema cărţii scrise de Copos – 'Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI'. Mai mult, cartea scrisă de Copos are o prefaţă semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Cătălin Parfene.
'În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică – 'Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)', Bucureşti, Editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii. La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti-Rahova ca o creaţie intelectuală proprie. De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul', se arată într-un comunicat remis luni de Parchetul Sector 1. AGERPRES