Wolfgang Schaeuble a apreciat că bugetul pe 2017 este o ancoră de stabilitate într-o perioadă de timp tulburătoare şi a promis să susţină politica fiscală prudentă deşi economia este în cea mai bună formă. 

Într-un discurs rostit în Parlament, ministrul german de Finanţe a arătat că rata şomajului este la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, salariile au crescut în ultimii ani, preţurile sunt stabile, iar creşterea economiei este solidă. Până în 2020, Germania îşi va reduce datoria până la 60% din Produsul Intern Brut, plafonul cerut de Uniunea Europeană, a declarat Wolfgang Schaeuble. 
Acesta a adăugat: "Vom cheltui cu prudenţă numai banii pe care îi avem la dispoziţie. Politica fiscală şi bugetară a Germaniei se bazează pe stabilitate şi solvabilitate". 

Ratele dobânzilor sunt prea scăzute, ceea ce provoacă temeri justificate, iar în întreaga Europă sunt necesare mai multe reforme structurale. De asemenea, lichiditatea pe plan global este îngrijorător de ridicată, ca urma a politicii monetare relaxate, a afirmat ministrul german de Finanţe. 

"Vom ieşi din această fază de rate scăzute ale dobânzii numai dacă vom înregistra o creştere mai sustenabilă în Europa", a apreciat Wolfgang Schaeuble. 

Acesta a propus reducerea taxelor pe venit şi pe salarii pentru germanii cu câştiguri mici şi medii. Proiectul de buget pe 2017 prevede cheltuieli de 328,7 miliarde de euro, cu 3,7% mai mari decât în 2016, pe fondul suplimentării fondurilor alocate asistenţei sociale, educaţiei, cercetării, transporturilor, infrastructurii digitale, ordinii publice şi apărării. Este al patrulea an consecutiv când Germania va avea un buget echilibrat. 

De mulţi ani, oficialii din afara Germaniei – cea mai mare economie europeană – fac presiuni pentru majorarea cheltuielilor în vederea stimulării creşterii în regiune, însă cancelarul Angela Merkel şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, au promis în campania electorală că vor continua să menţină un buget echilibrat, chiar pe fondul creşterii cheltuielilor cu refugiaţii şi a ratelor negative ale dobânzilor la unele obligaţiuni germane. 

Şi Comisia Europeană (CE) a cerut recent Germaniei şi Olandei, care au cel mai mare excedent de cont curent, să investească mai mult pentru a ajuta creşterea economiei şi a inflaţiei în întreaga zonă euro. 

Pentru a stimula redresarea zonei euro şi inflaţia scăzută persistentă, guvernele ar trebui să se concentreze anul viitor pe investiţii, reforme structurale şi finanţe publice robuste. Responsabilitatea pentru mai multe investiţii o au statele care îşi permit cel mai bine asta – Germania şi Olanda – care beneficiază, de asemenea, de pe urma reechilibrării propriilor lor economii, se arată în raportul CE. 

Raportul vine pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economică a Germaniei, potrivit cărora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula creşterea internă. În schimb, oficialii de la Berlin susţin că avansul economiei reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare şi nu este ceva ce poate fi ghidat de Guvern. 

Germania este cel mai mare exportator al lumii şi a anunţat că vrea să-şi calibreze investiţiile suplimentare într-un mod care să nu necesite majorarea datoriei. Începând din 2011, Germania este ţara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume. 

AGERPRES