Piața vânzărilor de locuințe și-a revenit, după perioada de criză, lucru sesizat și de Gheorghe Iaciu, care deține un pachet de 49% din Impact, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari. El spune că dacă anul trecut a vândut 90 de locuințe, în 2015 se așteaptă la vânzări de cinci ori mai mari. Pentru 2018, Iaciu vrea să ajungă la 2.000 de apartamente construite și vândute într-un an.
Capital: Ce a însemnat criza pentru investitorul Gheorghe Iaciu: o oportunitate pentru businessuri mai puternice sau un dezavantaj?
Gheorghe Iaciu: Depinde de postura în care te afli când vine criza. Dacă nu ești printre cei care sunt într-o pasă necorespunzătoare atunci poți transforma criza într-o oportunitate. Înainte modelul era să cumperi un teren și apoi să-și construiești un business. Astăzi, cumperi un business și îl reformatezi ca să-l transformi într-o afacere foarte bună. În cazul meu, eu am investit, în 2013, în firma Impact, care avea atunci o valoare de piață prăbușită, iar astăzi a ajuns o companie care produce 600-700 de apartamente, vinde în jur de 500 și tinde să-și atingă noi limite de fiecare dată. Dacă în 20 de ani Impact a produs 2.000 de case și apartamente, în 2018 Impact își propune să construiască 2.000 de locuințe.
Capital: Cum a evoluat sectorul imobiliar în 2015? Își revine piața?
G.I.: Piața a existat mereu numai că în anumite perioade au fost susținute cumpărările și de către bănci, iar în alte perioade nu. Statul a intervenit prin programul Prima casă. La acest lucru s-a adăugat TVA redus la locuințele cu prețul până în 385.000 de lei. Genul acesta de programe asociate cu ieftinirea banilor și cu disponibilitatea băncilor de a da credite au devenit motorul principal pentru piață. Între timp chiriile au crescut, iar rata lună pentru un credit a devenit mai avantajoasă decât chiria. Cred că în momentul de față este un mixt bun pentru cumpărător.
„Nu cred că se poate înghiți orice creștere a prețurilor“
Capital: Cum credeți că vor evolua prețurile în următorii ani?
G.I.: Pentru apartamentele noi estimez o ușoară creștere. Sunt foarte mulți factori care contribuie la evoluția prețurilor precum: componenta de salarii care într-un apartament este de aproximativ 100 de euro/mp, dacă salariile cresc pentru angajații de la stat inerent se va propaga și către cei din mediul privat. Dar nu cred că se poate înghiți orice creștere a prețurilor locuințelor. Cred într-o creștere modestă a prețurilor.
Capital: Până în 5%?
G.I.: Într-un an, sub 5%. Mai este și componenta de TVA, care dacă se reduce mai diminuează. (…) Cred că pentru anul viitor o creștere corectă este de maximum 3%.
Capital: Această evoluție o estimați și la locuințele care nu intră în categoria celor la care se aplică TVA de 5%?
G.I.: Prin noul Cod fiscal se va mări plafonul la 450.000 de lei. Dar componenta care este în afara prețului de 5% este de doar 15% din totalul locuințelor. Adică 85% din piața totală reprezintă locuințele care se încadrează la TVA de 5%. Deci, efectul TVA pe partea de locuințe va fi mai mic, dar este pozitiv în sensul că e nevoie de un capital mai mic pentru a realiza dezvoltarea.
Capital: Unde doriți să dezvoltați noi proiecte pentru a putea atinge ținta de 2.000 de locuințe pe an?
G.I.: Impact lucrează la proiecte mari. Un proiect pentru noi înseamnă minimum 500 de apartamente, prin urmare ar trebui să deruleze 4-5 proiecte simultan. În următorii ani strategia noastră de dezvoltare este pe București. Nu avem atât de mult capital și resursa umană necesară pentru a acoperi țara.
Capital: Aș dori să ne întoarcem puțin la sectorul imobiliar. Ce părere aveți despre relația bănci-cumpărători, mă refer la creditare?
G.I.: Am o părere foarte bună și este total diferită față de relația bănci-dezvoltatori. Băncile sunt foarte flexibile, costul finanțărilor este extraordinar de bun, au produse adaptate la nevoile cumpărătorilor spre deosebire de oferta pentru companii.
15 milioane de euro a investit antreprenorul în transformarea Moldova Mall într-o clădire de birouri.
Centru comercial transformat în clădire de birouri
Săptâmâna trecută, Gheorghe Iaciu a inaugurat cea mai nouă clădire de birouri din Iași. În urmă cu un an, investitorul cumpărase de la East Balkan Properties Moldova Mall, un centru comercial falimentar, dar bine poziționat. Deoarece a realizat că apropierea de Palace Center nu-i oferea perspectiva unor afaceri foarte profitabile, omul de afaceri a hotârât să-l transforme, în urma unei investiții de 15 milioane de euro, în clădire de birouri. După inedita conversie, clădirea dispune de o suprafaţă totală de 14.500 de metri pătraţi. Birourile ocupă etajele superioare ale clădirii, iar la parter şi etajul 1 este amenajată o zonă de retail. Pentru cumpărarea spațiului și amenajarea a peste 200 de locuri de parcare, omul de afaceri a investit aproximativ două milioane de euro. Toată această strategie a avut ca scop obținerea unei clădiri de birouri de clasă A, modernă și foarte eficientă energetic, în care urmează să lucreze peste 1.200 de angajați. Deocamdată, Gheorghe Iaciu nu are semnat un contract de inchiriere pentru spațiile de birouri, fiind în discuții cu mai multe companii. Ținta lui, încă din momentul primelor investiții, au reprezentat-o multinaționalele din domeniul IT, care în ultimul timp au început o dezvoltare agresivă în Iași.