Informaţia se bazează pe o analiză internă publicată de brokerii irlandezi Davy, ca urmare a unui dineu organizat de CRH. Barry Dixon, directorul departamentului de research al Davy, spune că divizia de materiale din Americi pare să rămână un element-cheie pentru grupul CRH şi a adăugat că: „Noi credem că CRH este, cel mai probabil, interesat de active în Europa de Est, dar nu excludem orientarea spre active din Germania, ca parte a strategiei sale mai largi de integrare pe verticală“. Acesta se referă la activele scoase la vânzare ca parte a fuziunii Lafarge-Holcim. Deşi CRH a păstrat tăcerea cu privire la intenţiile sale privind activele scoase pe piaţă de Lafarge-Holcim, jucătorii din piaţă consideră că irlandezii se află într-o poziţie bună pentru a face o ofertă.
De-a lungul crizei financiare, CRH s-a concentrat pe eficientizarea portofoliului său, vânzând activele care nu fac parte din activitatea de bază a companiei şi realizând achiziţii punctuale importante. Brokerii de la Davy menţionează că CRH ar putea cheltui până la 3,5 mld. euro în următorii 2-3 ani fără a afecta ratingul aflat la „investment grade“.
În România, francezii de la Lafarge au anunţat că îşi scot la vânzare toate activele în vederea reducerii cotei de piaţă care ar rezulta din fuziunea cu Holcim. Producătorul deţine două fabrici de ciment la Medgidia şi Hoghiz şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu, care împreună acoperă o cotă de circa 33% din piaţă.
Grupul francez Lafarge este în plin proces de fuziune cu elveţienii de la Holcim, proces în urma căruia cele două entităţi trebuie să vândă, la nivel global, fabrici care ar putea valora circa 7 mld. euro. Cele patru fabrici pe care Holcim şi Lafarge le deţin în România au o capacitate anuală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă. Vânzarea activelor Lafarge ar coborî cota la circa 33%, nivelul la care fuziunea ar putea avea undă verde din partea autorităţilor concurenţiale locale. În urma acestei vânzări, noul grup LafargeHolcim va rămâne cu fabricile Holcim de la Aleşd şi Câmpulung.
Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, declara pentru Capital în urmă cu câteva luni că, în actualele condiţii de piaţă, preţul celor două fabrici ar putea fi în jurul sumei de 350 mil. euro.
La nivel european, unde Holcim şi Lafarge trebuie să vândă cea mai mare cantitate de active, autorităţile concurenţiale au fixat ca termen limită data de 15 decembrie, până la care fie vor aproba operaţiunea, fie vor deschide o investigaţie mai aprofundată.
Printre potenţialii cumpărători ai activelor Holcim şi Lafarge se regăsesc grupuri conduse de fonduri de private equity precum Blackstone cu Cineven şi Canada Pension Plan; BC Partners Holdings cu Advent International; Bain Capital cu Onex; precum şi CVC Capital Partners cu Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi. Interesaţi de achiziţie mai sunt şi Votorantim Cimentos din Brazilia şi Oyak Group, fondul de pensii al cadrelor militare din Turcia.
Citiţi şi Fondul de pensii al militarilor turci a pus ochii pe fabricile Lafarge din România