Băncile ar trebui să susţină economia printr-un credit mai susţinut însă fără a repeta greşelile din trecut, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Împrumuturile ar trebui să aducă nemijlocit câştiguri de productivitate care să menţină trendul economic pozitiv. Cu toate acestea, reluarea creditării nu ar trebui să reprezinte ceva spectaculos în condiţiile în care natura crizei traversate la nivel mondial este ceva mai profundă. Băncile au constrângeri date de faptul că recesiunea a fost de bilanţ, iar după astfel de etape revemirea tinde să fie mai timidă şi după perioade mai îndelungate, a mai spus Isărescu.
Nu va fi aşadar un alt "boom" al creditării, în ciclul următor accentul urmând să fie pus mai degrabă pe calitatea alocării capitalului decât pe creşterea volumului stocului de credit. Sub acest aspect, sistemul bancar românesc în care nu s-au pompat banii contribuabilului ca în alte ţări, este bine capitalizat, cu o rată a indicatorului de solvabilitate de 18,64% la nivelului lui martie a.c. "Este şi calitatea capitalului cea care precumpăneşte", a mai spus guvernatorul băncii centrale, prezent astăzi la conferinţa Romania Investors Day organizată de Bursa de Valori Bucureşti.
Sectorul bancar încă traversează un proces de reducere a efectului de pârghie de natură transfrontalieră pe măsură ce băncile-mamă îşi diminuează treptat expunerile pe piaţa creditului din România. Băncile comerciale caută ă se susţină tot mai mult pe resursa de economisire internă. Un alt fenomen pozitiv este majorarea procentului de împrumuturi acordate în lei în totalul stocului de credit.