“Sub nicio formă nu vrem să ajungă acolo (la 4% sau mai mult-nr). De aceea trebuie să dăm inflația în jos. Probabil ce vă spun acum vă va stimula și mă veți întreba miercuri. Când o să abordez această chestiune. Astăzi, Capital a abordat, în sfârșit, chestiunea ROBOR cu ceva responsabilitate. Eu nu spun că ceilalți nu au abordat-o cu responsabilitate, dar au abordat-o numai emoțional. Ei au făcut un lucru foarte simplu. Au luat ROBOR pe ultimii zece ani. În această perioadă, ROBOR a fost și 10%, a ajuns și la 0,8%, iar acum s-a dus spre 2,4%. Și ei (Capital-nr) își pun întrebarea firească: ce e dramatic în asta? ROBOR este la un nivel foarte scăzut. Acum, că mediatizarea merge cam așa: iei creditul prima casă, soldul inițial, și spui că rata a crescut cu 100 de lei, poate fi un anumit tip de abordarea. Dar nu toată lumea are credite Prima Casă. Mai sunt și credite de consum, și altele. La un credit de consum normal, creșterea ratei nu este mai mare de 7-10 lei . Așa a fost în Europa, așa a fost în lume. Dobânzi negative pentru că s-a ajuns la deflație, iar România nu putea să fie în afară. „, a explicat guvernatorul.
VEZI AICI textul la care a făcut referite guverantorul Băncii Naționale.
Banca Națională a României a decis, ieri, să majoreze dobânda de politică monetară până la 2,5%, de la 2,25%, având în vedere contextele economice marcate de inflație și deficite în creștere.
În ultimul număr al revistei, Capital a publicat, sub titlul “Cât de șocantă este creșterea ROBOR”, o analiză prin care încearcă să arate, pe baza datelor oficiale, că nivelul dobânzilor este încă foarte redus comparativ cu istoria recentă a României și că, mai mult, doar o parte relativ mică a debitorilor este afectată puternic de creșterile de dobânzi din ultima vreme.