"Dincolo de acest blocaj, legea punea probleme serioase în atingerea ţintelor de reciclare pe care le are România faţă de UE şi pe care ni le-am asumat atunci când am aderat la UE. Astăzi, din păcate, mai mult de 90% din deşeurile municipale sunt depozitate la groapa de gunoi. Noi avem o ţintă de 50%, deci suntem foarte departe de atingerea ţintei. Dintre acestea mai bine de 30% sunt deşeuri de ambalaje, care nu ajung în circuitul de reciclare", a explicat miercuri Palmer, la Palatul Victoria.
Potrivit ministrului, prima modificare adusă prin OUG se referă la posibilitatea reală a producătorilor de ambalaje să-şi atingă ţintele de valorificare şi reciclare prin resurse proprii şi nu doar prin intermediul organismelor de transfer de responsabilitate.
"Această prevedere era deja cuprinsă în varianta din 2015, dar, în acea variantă, se obligau producătorii să-şi colecteze din piaţă deşeurile rezultate din brand-uri proprii. (…) Asta punea foarte multe limitări. Noi am eliminat această prevedere, astfel încât orice producător în clipa de faţă poate recupera din piaţă orice tip de marcă de deşeu care corespunde tipurilor de ambalaje pe care acestea le pun pe piaţă", a spus ministrul.
Cristiana Palmer a adăugat că o altă modificare se referă la faptul că organismelor de transfer de responsabilitate care nu-şi vor atinge obiectivele de reciclare timp de doi ani consecutiv li se va suspenda autorizaţia de funcţionare.
"A treia modificare (…) este că vrem să creăm cadrul legal pentru aplicarea unui sistem real de garanţie-returnare a ambalajelor care vor fi reciclate, asta urmează să se facă în termen de 60 de zile de la apariţia ordonanţei. Înseamnă că acest sistem de garanţie-returnare presupune ca producătorii să-şi declare ambalajele reutilizabile, iar comercianţii să accepte să primească de la populaţie ambalajele rezultate din produsele consumate şi care mai apoi vor intra în circuitul de refolosire şi reciclare", a precizat ministrul Mediului.
AGERPRES