Evaluatorii au realizat peste 73.000 de rapoarte ce au vizat proprietăţi rezidenţiale pentru garantarea împrumuturilor în primele nouă luni din acest an. Valoarea cumulată a acestor locuinţe depăşeşte 5,2 mld. euro, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR). Din iulie 2015, toţi evaluatorii autorizaţi au obligaţia de a raporta în Baza Imobiliară de Garanţii cele mai importante informaţii din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.
Numai în trimestrul al treilea din acest an, evaluatorii au întocmit peste 24.000 de rapoarte de evaluare pentru garantarea împrumuturilor. Cele mai multe au fost realizate în Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa. La polul opus, judeţele în care românii ajung mai rar la bancă sunt Caraş-Severin, unde au fost făcute doar 146 de rapoarte în trimestrul al treilea, urmat de Harghita, cu 153 de rapoarte, Teleorman, cu 155 de rapoarte, şi Covasna, cu 164 de rapoarte.
„Dacă te afli într-o zonă moartă economic nu ajută nici Prima Casă, deoarece oamenii nu se califică să ia un credit“, explică fenomenul Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR 2016-2017.
Interesant este faptul că în Cluj au fost realizate aproape 1.900 de rapoarte în vederea obţinerii unui împrumut ipotecar de la bancă, în contextul în care datele primăriei Cluj-Napoca arată că majoritatea localnicilor preferă achiziţia de locuinţe cu bani cash. Crearea unui hub IT puternic în acest oraş a condus în ultimii ani la majorarea substanţială a salariilor clujenilor.
CITIŢI ŞI Manaţe (ANEVAR): Sunt oraşe în care preţul locuinţelor a depăşit nivelul din 2007
În privinţa Capitalei, cei mai mulţi bucureşteni care au ajuns la bancă în trimestrul al treilea pentru un credit ipotecar provin din Sectorul 3. Aici au fost realizate 1.276 de rapoarte de evaluare. Pe locul doi sunt locuitorii Sectorului 4, unde au fost întocmite 1.127 de rapoarte în aceeaşi perioadă, urmat de Sectorul 6, cu 1.130 de rapoarte, Sectorul 2, cu 960 de evaluări de proprietăţi, Sectorul 1, cu 838 de rapoarte şi Sectorul 5, cu 598.
Numărul de rapoarte de evaluare întocmite nu trebuie confundat cu numărul de credite acordate, deoarece o parte din persoanele care aplică pentru credit sunt respinse de bănci.