Mă gândeam să plecăm o zi din Hong Kong, ce părere aveţi? Ştiu că în episoadele trecute am fost pe insule (Cheung Chau şi Lantau), însă acum mergem un pic mai departe, în Macao.

Aflată la distanţă de o oră pe mare de Hong Kong, Macao împarte multe cu provincia din care am plecat. Mai precis, ambele sunt regiuni cu statut special în cadrul Chinei, ambele sunt foarte populate (Macao este chiar cea mai dens populată regiune din lume) şi în fine, ambele au fost colonii până acum foarte puţin timp. În timp ce Hong Kong a fost cedată de către Marea Britanie Chinei în 1997, Macao a rămas ultima colonie europeană din Asia până în 1999, când China a preluat-o de la Portugalia.

CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a doua

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a treia

De ce am vrea să pierdem o zi şi să ajungem aici? În primul rând, eu am vrut să văd mix-ul neaşteptat de moştenire portugheză şi cultură asiatică, apoi nu trebuie uitat faptul că Macao a depăşit Las Vegas în ceea ce priveşte încasările din cazino-uri. La cel din urmă aspect contribuie decisiv faptul că jocurile de noroc sunt ilegale în China, însă permise în cele două regiuni – Macao şi Hong Kong. Poate vă întrebaţi de ce este interzis în China? Se pare că are de-a face cu deosebita credinţă în noroc pe care o au chinezii, lucru care ar duce la dependenţă. Iar dacă unii interzic, atunci de ce să pierdem banii celor care vor să-i joace, nu mai bine le oferim aceasta şansă în Macao? Aşa că vedeţi mai jos Grand Lisboa, poate că cel mai mare cazino de pe insulă.

 

Ca să ajung din Hong Kong în Macao, aveam două variante: una dintre companiile de ferryboat CotaiJet sau TurboJet, fie de la Sheung Wan pe Hong Kong Island şi ajunge în Macao pe Taipa, fie de la China Ferry Terminals în zona Tsim Sha Tsui şi ajunge în Macao pe Maritime Ferry Terminals.Preţul este cam acelaşi, în jur de 33 euro dus-întors, iar ca durată este aproximativ o oră, în funcţie de condiţiile meteo. Există ferry direct de la aeroportul Hong Kong, în cazul în care sunteţi interesaţi de asta. Alegerea portului din Macao se face în funcţie de ce vă interesează. Taipa este insula cu majoritatea cazinourilor mari, iar Maritime Ferry Terminals este aproape de oraşul propriu-zis. Eu am ales a doua variantă pentru că nu ţineam să vizitez cazinouri, deşi recunosc sincer că este o experienţă interesantă. Macao fiind o regiune cu caracter special, nu uitaţi că vă veţi supune formalităţilor vamale, atât în Macao, cât şi la întoarcerea în Hong Kong. Nu e vorba decât despre o simplă viză de intrare pe un fluturaş, totuşi nu uitaţi paşaportul. Iar la plecare trebuie să fiţi atenţi la destinaţie – Hong Kong este insula, Kowloon este peninsula cu centrul oraşului).

De la terminalul de ferry, am luat un autobuz ce m-a dus direct în piaţa Senado, la coborâre fiind imediat transportat în atmosfera unui centru de oraş portughez veritabil, atât prin arhitectură, cât şi prin celebrele pasteis de nata (tartă cu ou) specific lusitane. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să cumpăr două astfel de prăjituri şi o cafea şi să mă aşez pe o bancă, doar bucurându-mă de atmosferă, de contrastul dintre azulejos (plăcile subţiri de ceramică decorată) şi blocurile înalte din fundal.

 

 

Fiind destul de cald în sfârşitul de octombrie, cam 30 grade, vă mărturisesc faptul că n-am reuşit să termin tartele, dar nu e nici o problemă cu asta, sucul de fructe de după a fost cu atât mai apreciat. Am pornit agale prin zona centrală, savurând mirosul de pastramă de vită, cel atât de întâlnit în Macao, dar şi pe cel al produselor de patiserie. În special pastrama de vită este la mare căutare, astfel că am văzut cel puţin 10 magazine care se lăudau cu titlul de cel mai bun loc unde poţi găsi aşa ceva. Nu numai că se lăudau, dar strada era plină de vânzători care ofereau bucăţele spre degustare, acestea fiind foarte apreciate mai ales de turiştii chinezi.

CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a doua

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a treia

Am continuat plimbarea şi am ajuns la simbolul oraşului (mă rog, pe lângă cazino-uri), şi anume faţada Catedralei St Paul. Construită în secolul al XVII-lea, a fost distrusă de un incendiu în 1835, dar faţada a rămas până astăzi ca o mărturie a moştenirii culturale a oraşului şi a originalului amestec europeano-asiatic. Imediat în stânga veţi găsi un foarte mic templu asiatic, încă o dovadă a faptului că diversele culturi şi religii pot coexista în pace.

 

 

Am urcat şi la Fortaleza do Monte, centrul militar al vechiului oraş, vă recomand şi vouă s-o faceţi întrucât priveliştea este foarte frumoasă din vârf. Iar cum prânzul probabil că se apropie, puteţi încerca fără probleme orice restaurant veţi găsi în zonă, mâncarea este delicioasă. Eu unul am găsit un restaurant japonez (nu este chiar tradiţional, dar eram pus pe experimentat), iar mixul de culturi se vede cu siguranţă şi în gastronomia din Macao.Încă o dovadă a caracterului multicultural al oraşului este şi întâlnirea pe care un român a avut-o cu o doamnă şi fiul ei, chinezi, aflaţi în plimbare prin Asia: veneau din Japonia, unde s-au plimbat cam două luni, stăteau în Macao câteva zile, iar apoi mergeau spre Malaezia. “Pizza” japoneză – un fel de clatită cu ingrediente la alegere – a fost cea care a constituit pretextul conversaţiei, iar mirarea lor a fost autentică când au aflat că cineva poate veni singur în Asia. N-am înţeles foarte bine de ce, dar asta e, fiecare în felul său.

Am lăsat la finalul excursiei mele de o zi cel mai frumos loc din Macao, în opinia mea. Construit în 1488, se pare că templul taoist A-Ma este cel de la care îşi ia numele chiar şi oraşul. Dacă religia jocurilor de noroc ar avea ca templu reprezentativ cazinoul Grand Lisboa, cealaltă latură, cea spirituală, nu ar putea fi mai bine descrisă decât prin norul produs de beţişoarele parfumate. Asemănaţi-le cu lumânările de la bisericile creştine, însă mie îmi oferă un sentiment de pace interioară mult mai puternic. Departe de mine să intru în astfel de comparaţii, singura intenţie este de a vă ajuta să înţelegeţi starea de linişte pe care o puteţi găsi într-un astfel de templu. Iar când oferă şi imagini precum cea de mai jos, cred că înţelegeţi şi voi ce încerc să spun.

 

Ce-ar mai fi de văzut în zonă ar fi Macao Tower, un turn ce măsoară 338 metri şi de pe care puteţi face bungee jumping sau vă puteţi plimba pe inelul său exterior. Eu unul nu am curajul pentru asta, aşa că nu l-am vizitat, însă nu am ratat Lilau Square, în special pentru că se spune că cine bea din apa izvorului Lilau nu va uita niciodată Macao (în engleză sună mult mai bine: One who drinks from Lilau never forgets Macao). M-am rezumat la a sta în mica piaţetă, dar iată că încă îmi amintesc de frumosul oraş aşa că nu pot contesta aceste vorbe.

Puteţi arunca anatema asupra mea, nu am intrat în nici un cazino, nici în Grand Lisboa, nici măcar în Venetian (cel în interiorul căruia au fost reproduse canalele veneţiene şi celebrele gondole). Recunosc, sunt superficial şi am ratat cele mai interesante lucruri din Macao (pretind unii)…sau nu. Pierderea e doar a mea, voi nu repetaţi greşeala.

Obosit, dar cu multe lucruri noi în suflet, m-am întors în Hong Kong seara, la timp pentru a asista pentru ultima oară la Symphony of Lights, spectacolul care face oraşul faimos.

Sper că v-a plăcut povestea mea şi că ar putea fi un mic imbold spre a vă determina să încercaţi o lume absolut diferită, cu toate astea o lume în care eu unul m-aş întoarce şi mâine. Vă las doar cu promisiunea că vom începe un nou serial despre un loc poate şi mai fascinant din Asia…

CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a doua

CITEŞTE ŞI Hong Kong – City of lights – partea a treia