"În acest moment, avem Legea redevenţelor, avem Legea petrolului, avem legea-cadru din domeniul gazelor şi Ordonanţa 7 (OG 7/2013 care instituie un impozit de 60% pentru veniturile suplimentare din liberalizare pentru producătorii şi furnizorii de gaze – n.r.). Vom pune toate aceste aspecte sub o singură cupolă şi vom crea un singur cadru fiscal pentru toată industria petrolieră. Dezbaterile vor începe săptămâna viitoare", a precizat Iancu.

Potrivit acestuia, discuţiile vor implica inclusiv Guvernul, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei. "Sperăm că până în iunie să finalizăm dezbaterile la nivel guvernamental şi în toamnă să fie aprobat noul cadru fiscal", a adăugat Iancu.

El a susţinut că reanalizarea întregii politici fiscale din sectorul petrolier este necesară întrucât, în prezent, preţurile petrolului şi ale gazelor naturale au scăzut foarte mult, afectând investiţiile din întreaga economie.

"Este obligatorie reanalizarea întregii politici fiscale în sectorul petrolier, în urma scăderii preţului petrolului şi al gazelor. Acest lucru afectează cu peste 20% investiţiile în sectorul de petrol şi gaze, dar nu numai. Acest lucru are efect asupra tuturor prestatorilor de servicii, de exemplu inclusiv pentru firmele de catering care livrează mâncare pe platforma petrolieră", a exemplificat deputatul.

Întrebat dacă este posibilă o scădere a redevenţelor, Iancu a precizat că acest cadru fiscal trebuie privit în ansamblul său.

"Nu se pune problema reducerii redevenţelor. Este vorba de un pachet care să acorde o serie de facilităţi pentru o perioadă de timp, spre exemplu până în 2020. Este nevoie de un regim special pentru sector, pentru că este o situaţie specială. Ideea este să încurajăm mediul investiţional şi să menţinem investiţiile începute", a mai afirmat Iancu.

Mai mult, în opinia sa, preţul petrolului va continua să scadă până în toamnă.

Totodată, el a arătat că a fost elaborată şi o lege a offshore-ului, care va reglementa tot ce ţine de explorările şi exploatările platoului continental al Mării Negre. "Legea este la Comisie (Comisia de industrii din Camera Deputaţilor – n.r.), săptămâna viitoare va fi în dezbatere şi va fi aprobată în mai. Această lege va reglementa absolut tot ce ţine de platoul continental, inclusiv autorizări, mediu, securitate", a mai spus Iulian Iancu.

OMV şi ExxonMobil nu vor începe producţia de gaze în perimetrul Neptun din Marea Neagră mai devreme de anul 2020, întrucât, până acum, nu s-a luat decizia finală de investiţie, a declarat, marţi, directorul general al OMV, Reiner Seele, prezent la Bucureşti.

"Nu vom avea gaz înainte de 2020 din Marea Neagră. Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finală de investiţii. Nu am finalizat studiile încă şi nu am agreat modelul de producţie cu partenerii de la ExxonMobil", a declarat Seele.

El a adăugat că decizia finală va ţine cont şi de cadrul fiscal care va fi în vigoare.

"Trebuie să ştim care vor fi avantajele acestui proiect din punctul de vedere al costurilor. (…) Trebuie să ştim care va fi cadrul legal, dar avem nevoie de un cadru fiscal care să nu se schimbe odată la 2-3 ani. Nu fiecare guvern sau ministru să schimbe cadrul legal", a mai susţinut şeful OMV.

Seele a precizat că gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru alimentarea pieţei locale şi a pieţelor din jurul Mării Negre.

"Aş prefera ca gazele din Marea Neagră să rămână în România", a adăugat el.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunţat, în februarie, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream.

OMV Petrom a contribuit cu 50% din această sumă.

"Am forat şapte sonde în acest perimetru, iar majoritatea au întâlnit acumulări de gaze. Avem rezultate suficient de încurajatoare pentru a continua evaluarea viabilităţii comerciale. Decizia finală de investiţie este estimată în aproximativ doi ani", a spus Selischi.

Potrivit acestuia, fiind vorba doar de acumulări de gaze, proiectul nu este influenţat în niciun fel de evoluţiile de pe piaţa petrolului, unde cotaţiile s-au prăbuşit în ultimii ani.

"Suntem în calendar cu acest proiect şi ne propunem din 2018 să continuăm cu execuţia lui, dacă se va dovedi viabilitatea comercială. Nu ştim încă de acum ce soluţii vom aborda. Va trebui să forăm zeci de sonde, să construim o conductă, deci este vorba de investiţii de mai multe miliarde de euro sau de dolari. Ştiu că există multă nerăbdare în jurul acestui proiect, însă, dacă faceţi o comparaţie între acest proiect şi proiectele de autostrăzi, mai ales a celor care traversează munţii, o să vedeţi că noi facem progrese", a adăugat oficialul OMV Petrom.

SURSA: Agerpres