Cele 4 miliarde lei care ar urma să fie încasate înseamnă 10% din totalul arieratelor bugetare, în acest moment. Până acum, fiscul a colectat doar în jur de 2%, iar creșterea de cinci ori este puțin probabilă, mai ales, că nici țări cu tradiție în domeniu nu reușesc să se laude cu procente exprimate în două cifre, au mai spus sursele citate. Datorită noii legi a insolvenței, intrată în vigoare la sfârșitul lunii iunie, gradul de recuperare va crește, dar nu atât de vertiginos. Principalul motiv este că pentru o mare parte dintre societățile care ajung în acest stadiu, situația financiară este precară. Jumătate dintre ele nu au niciun fel de active sau au active neidentificabile și nu depun niciun fel de declarații fiscale. Statistica Finanțelor arată că, la sfârșitul lunii iunie 2014, arieratele bugetare ale companiilor în insolvență depășiseră 44 miliarde lei. Din cele peste 58.000 de firme insolvente: 1.832 sunt în reorganizare judiciară, cu arierate de 3,24 miliarde lei și peste 40.000 în faliment cu arierate de 27,66 miliarde lei. Pentru restul societăților nu au fost emise hotărâri judecătorești definitive.
Premierul Ponta a declarat, în repetate rânduri, că scăderea CAS cu 5% va putea fi acoperită prin recuperarea arieratelor de la firmele aflate în insolvență. „În baza noii legi a insolvenţei şi a studiilor pe care le-am făcut, recuperarea doar a 10% din cei 41 de miliarde de lei pe care bugetul îi are de recuperat de la firmele aflate în insolvenţă înseamnă venituri de 4 miliarde”, a spus Ponta, ieri, indicând una dintre sursele de venituri pentru compensarea golului creat de diminuarea CAS. Finanțele au estimat că minusul la buget va fi de 6,5 miliarde lei anul viitor si va ajunge la 7,5 miliarde lei în 2017.
Celelate propuneri au fost: 1,3 miliarde de lei încasări în plus la CAS, CASS, contribuţii de şomaj, impozit pe venit, 1,25 de miliarde încasări în plus din TVA ca urmare a potenţialelor noi investiţii și 1,9 din reducerea cu 10% a evaziunii fiscale la CAS. Premierul nu a detaliat modul de calcul al potențialelor încasări suplimentare la buget.