Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, săptă- mâna trecută, la un post de televiziune, că programul de guvernare va fi actualizat, odată cu învestirea noului guvern, şi nu exclude reintroducerea în cadrul acestuia a impozitului pe gospodărie. „Nu vor fi modificări mari sau multe. Va fi actualizat“, a spus Dragnea, întrebat dacă programul de guvernare va fi modificat. Chestionat cu privire la introducerea în document a impozitului pe gospodărie, preşedintele PSD a răspuns: „N-am ajuns acolo. De principiu nu-l exclud, dar să vedem forma finală“.
La finalul lunii decembrie, Liviu Dragnea spunea la Antena 3, că speră ca această nouă taxă să se aplice din 2019: „Impozitul pe gospodărie trebuie să fie implementat în acest mandat“. Deocamdată, im pozitul pe gospodărie (impozitul anual pe veniturile globale dintr-o gospodărie) nu are o formă finală și nu este stabilită nici data de la care ar urma să intre în vigoare. Până când guvernul Dăncilă, odată instalat, va merge cu propunerea în Parlament, este nevoie de analiza Ministerului Finanțelor. „Impozitul global pe venit va rămâne, dar nu pot să vă dau un termen referitor la introducerea lui. Ministerul de Finante are de făcut o pregătire amplă. Numai când va fi făcută această pregătire vom putea să discutăm de momentul introducerii lui“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, săptămâna trecută.
Impozitul pe gospodărie este o variantă pentru declararea și comasarea tuturor veniturilor, astfel încât să se impoziteze și să se plă- tească contribuții pentru fiecare leu câștigat de toți românii. Costurile pentru implementarea acestei mă- suri sunt ridicate, iar mecanismul destul de complicat, în condițiile în care sunt luate în calcul veniturile a mai multor persoane și se scad mai multe cheltuieli pentru a determina baza impozabilă. De asemenea, ar fi nevoie de înregistrarea ca formă juridică a gospodăriei, la ANAF.
Déjà-vu
Impozitul pe gospodărie s-a re găsit în primul program de guvernare al PSD, dar s-a renunţat la această idee în cel de-al doilea document. În iulie, însă, fostul premier Mihai Tudose afirma că Guvernul nu renunţă la intenţia introducerii impozitului pe gospodărie, însă aceasta se va face doar atunci când statul va avea infrastructura necesară, iar populaţia pregătită să accepte această nouă modalitate de impozitare. El a spus că Guvernul nu renunţă la intenţia anunţată anterior, dar a evitat să dea un termen clar. „Cât de repede se poate, dar nu forţând. Un an, doi sau trei, dar asta este o ţintă spre care trebuie să ne îndreptăm dacă vrem să fim o ţară normală, civilizată. Pe lângă partea de stat, care ţine de Guvern, va trebui să lucrăm şi la acceptarea acestui sistem de către populaţie şi că acesta este un bine pentru cetăţeni“, a afirmat şeful Guvernului.
CE SPUNE ULTIMUL PROIECT
Pe scurt, impozitul pe gospodărie este o formă de calcul a impozitului pe venit. Dacă, în prezent, fiecare persoană ce obține venituri trebuie să plătească un impozit de 10% (impozitul pe venit), proiectul propune ca tot ceea ce câștigă membrii unei familii să se adune, iar suma totală să se impoziteze cu 10%. Va exista un plafon până la care venitul pe gospodărie va fi neimpozabil. Potrivit documentului oficial al Finanțelor, acest plafon ar fi determinat de numărul de membri ai gospodă- riei. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj (P) egal cu numărul de membri plus un punct.
Acest articol a fost publicat în numărul 4 al revistei Capital, diponibil la chioșcuri în săptămâna 29 ianuarie- 4 februarie 2018