Industria IT crește nu chiar ca Făt-frumos, dar aproape. Cu o medie de 11% pe an, în 2014 fiind consemnată o apreciere de 14%, care a făcut ca valoarea industriei să ajungă la 2,42 miliarde euro, aici fiind incluse doar companiile de software și servicii. Cifrele au fost anunțate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), pe baza unui studiu realizat de Pierre Audoin Consultants (PAC).
Cu o pondere a exporturilor de 65%, industria IT este una dintre cele mai performante din țara noastră. Productivitatea pe angajat s-a ridicat, anul trecut, la 30.700 euro, iar pentru acest an se estimează o medie de 31.600 euro. Există și companii sau chiar sectoare în care productivitatea ajunge până la 40.000 de euro, dar, chiar și așa, suntem departe de nivelul din statele dezvoltate din vestul Europei, unde valoarea se ridică la 120.000-150.000 de euro. Cu alte cuvinte, este încă loc de creștere, inclusiv în această zonă a productivității, fără să devenim la fel de „scumpi“ precum cei din Occident.
Potențialul industriei este chiar și în prezent dublu față de nivelul real. „Cererea ar putea duce România la o piață de software și servicii IT de cinci sau șase miliarde de euro, dar nu există această capacitate de livrare, nu avem destul de mulți oameni“, spune Eugen Schwab, vicepreședinte pentru România și CEE la PAC. Dacă anul trecut erau aproape 79.000 de angajați în industrie, anul acesta se estimează că vor fi aproape 87.000. Diferența este aproximativ egală cu numărul de absolvenți de studii superioare de IT din fiecare an, circa 6.500, număr care nu are șanse să crească în mod semnificativ în următoarea perioadă.
Potențial de neatins
Industria IT crește de patru ori mai repede decât PIB, ceea ce înseamnă că sectorul poate deveni foarte important în economia noastră. În prezent, industria reprezintă 6% din PIB și ar putea fi dublu. Numai că la nivelurile aproximate de dezvoltare, până la o valoare de 3,8 miliarde euro în 2018, nu va ajunge la o pondere mai mare de 10% din PIB. Este vorba aici doar de companiile angajate direct în producția de software și servicii, nu de angajații din telecom sau alte sectoare care au grijă de departamentele IT din fiecare companie. Problema este că se poate mult mai mult. Există un număr semnificativ de companii care doresc să intre în România pentru producție, dar nu găsesc suficientă forță de muncă în timp scurt. Companii care doreau să deschidă centre care aveau nevoie de trei – patru mii de oameni sau chiar mai mult. „În India poți pune la treabă 3.000 – 4.000 de oameni într-un an și jumătate, în România durează până la cinci ani“, spune Eugen Schwab, care arată că respectivele companii au ajuns în India, deși nu doreau acest lucru. Industria IT nu poate decât să crească, atât la noi, cât și în alte țări. În România, cel puțin deocamdată, dezvoltarea este limitată de numărul angajaților potențiali. Cu alte cuvinte, exact zona care ne-a adus atâtea laude până acum, cea a forței de muncă, este cea care ne limitează creșterea. Nu ar fi rău dacă s-ar lua în discuție un plan național care să includă și dezvoltarea acestui segment, cel educațional, astfel încât să putem acoperi cererea din exterior. Ar putea fi cheia pentru o creștere a PIB suficientă pentru a recupera decalajul față de media Uniunii Europene.