Într-un scurt interviu cu revista Capital, șeful celui mai mare lanț de restaurante de tip fast food din România punctează câteva din direcțiile pentru anul acesta.
Capital: Ce înseamnă 2015 pentru pentru strategia de dezvoltare a McDonald’s România?
Daniel Boaje: Anul acesta vom continua să investim aproximativ 13 milioane de lei, pe mai multe segmente. În afară de McCafe, care reprezintă o direcție importantă pentru noi, avem în plan remodelarea, schimbarea interiorului și exteriorului unor restaurante, precum și investiții în platforme digitale. Cred că este încă loc pentru dezvoltare în această piață, a restaurantelor cu servire rapidă.
Capital: În acest context, estimați o creștere spectaculoasă a profitului, anul acesta, așa cum s-a întâmplat în 2013?
D.B.: Vom avea o creștere a profitului net de circa 28%. Această creștere este susținută și de investiții în proiectele noi. De altfel, în cei 20 de ani de prezență în România, am investit peste 700 milioane de lei. În ceea ce privește cifra de afaceri, în ultimii ani, aceasta a avut o creștere constantă, ajungând la aproape 435 milioane de lei în 2014.
Capital: Câți clienți trec pragul restaurantelor într-o lună?
D.B.: Astăzi avem peste 4 milioane de clienți pe lună. În urmă cu 20 de ani, erau 20.000 de clienți într-o zi, azi sunt 150.000. Mai mult, într-o zi, numai pe la restaurantul din Unirea (n.red. – București), trec 3.000 de persoane.
Capital: Care este salariul mediu al unui angajat?
D.B.: Puțin peste salariul mediu în economie. Dar există tot felul de prime și bonusuri pe care le oferim tocmai în ideea de a stimula performanța printre angajați.
Capital: Când ați fost angajat, prima oară, la McDonald’s?
D.B.: Am început să lucrez la McDonald’s prin 1994, ca manager în pregătire, și am rămas 10 ani, când mi-am deschis o cafenea (la care am renunțat) și am plecat. Apoi, am lucrat în domeniul serviciilor financiare până în 2010, când am revenit ca director de operațiuni și dezvoltare. Și, din februarie 2011, sunt director general.
Capital: În afară de Haruki Murakami, ce alt autor preferat mai aveți?
D.B.: Citesc foarte multe cărți, în același timp, însă am o plăcere deosebită pentru „Basmele Românilor“, de Petre Ispirescu. O recitesc, de fiecare dată, cu plăcere. Este foarte multă înțelepciune acolo.
Din revista print Capital, pe care o găsiți la chioșcuri, puteți afla cum se va transforma industria de fast food din România, o analiză amplă despre piața locală