O veste proastă de la cea mai mare bancă din Marea Britanie: criza din anul 2008 nu a fost rezolvată, ci numai amânată. "Avem o problemă titanică", se cheamă materialul întocmit de Stephen King, economist-şef al HSBC şi preluat de portalul financiar Zero Hedge.
Deja am parcurs şase ani de revenire economică, iar ţările industrializate sunt mai aproape de noua recesiune decât de precedenta, avertizează el. Acum însă avem dezavantajul că autorităţile nu mai sunt în măsură să acorde noi stimuli.
Dobânzile sunt deja la zero, statele sunt prea îndatorate pentru a veni cu noi relaxări fiscale, iar politicile neconvenţionale au costuri importante. "Sunt forţat să recunosc faptul că bărcile de salvare nu sunt cu noi", a declarat King.
O alternativă ar fi aplicarea unor reforme structurale care să mărească, spre exemplu, vârsta de pensionare, măsură care nu e populară, dar care are sens din punct de vedere economic.
Deficitele bugetare sunt prea mari pentru noi stimuli fiscali, iar reluarea tipăririi de bani ne-ar arăta doar că ne întoarcem înapoi în timp. Programele de relaxare cantitativă doar au dat investitorilor o speranţă, dar ele însele nu sunt în măsură să redreseze economia.
"Valoarea mai ridicată a activelor financiare nu s-a tradus într-o creştere economică decentă", scrie King.