„Compania a primit acum o confirmare în scris din partea autorităţilor române competente în care se arată că domnul Papalekas a fost eliberat oficial de toate aspectele legate de urmărirea penală la care s-a făcut referire în anunţurile anterioare“, se precizează în comunicatul Globalworth.
În decembrie anul trecut, Ioannis Papalekas a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT în dosarul legat de delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. Papalekas era suspectat de complicitate din cauza fostului său partener Dragoş Bîlteanu, arestat preventiv în acest caz. În prima s-a declaraţie publică, Papalekas s-a distanţat de Bîlteanu afirmând că legăturile dintre ei s-au redus semnificativ pe parcursul anilor şi că din 2008, singurul proiect de afaceri comun a fost turnul de birouri Tower Center International (TCI), în care Papalekas a cumpărat participaţia de 50% pe care Bîlteanu o avea în cadrul acestui proiect.
CITIŢI ŞI Grecul care a pus România pe masa magnaţilor americani
Istoricul tranzacţiei
Papalekas şi Bîlteanu au cumpărat în vara anului 2012 clădirea de birouri într-o tranzacţie de 47,5 mil. euro. Istoria Tower Center International este una extrem de zbuciumată. Clădirea a fost dezvoltată de Avrig 35 pentru a acomoda sediul central al Alpha Bank, care a eliberat încă de la începutul construcţiei un credit de 22 mil. euro dezvoltatorului. La scurt timp însă, ca urmare a unor divergenţe apărute între cele două părţi, inclusiv pe contractul de vânzare-cumpărare, au fost declanşate o serie de acţiuni în instanţă. Avrig 35 a continuat lucrările şi a finalizat construcţia, pe baza unor împrumuturi succesive obţinute de la IndustrialExport, societate administrată de Dragoş Bîlteanu. Practic, în perioada 2007-2011 IndustrialExport a acordat societăţii dezvoltatoare Tower Center International 18 împrumuturi în valoare totală de circa 30 mil. euro şi a devenit treptat unicul acţionar al companiei.
În 11 august 2011 Tower Center International a intrat în insolvenţă cu datorii totale de 67 mil. euro, în principal către Lorient Limited, societate înregistrată în Belize şi controlată de Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, care s-a înscris în tabelul creanţelor cu 44 mil. euro şi către Alpha Bank care avea de recuperat 21 mil. euro. Planul de reorganizare al societăţii prevedea conversia unei părţi din creanţa deţinută de Lorient Limited în acţiuni la Tower Center International (echivalentul a 30 mil. euro din datorie) şi achitarea către Alpha Bank a unei sume de 17,5 mil. euro pentru stingerea litigiilor. Lucru care s-a şi întâmplat. Ulterior, clădirea a intrat în portofoliul Globalworth, companie controlată de Papalekas, într-o altă tranzacţie de 58 mil. euro, finanţată de banca elveţiană UBS. Din această sumă, circa 25 mil. euro reprezintă credite bancare şi 33 mil. euro partea de equity (capitalul propriu). Capitalul propriu a fost obţinut printr-o emisiune de acţiuni în valoare de 13,66 mil. euro direcţionată către firma Stanuta Enterprises, care deţinea 50% din TCI, şi în favoarea companiei Pokandro, care deţinea restul de 50% din clădire. Firmei Pokandro, controlată de Dragoş Bîlteanu, i s-au plătit 11,66 mil. euro bani cash.
În referatul procurorilor, pe care s-a fundamentat arestarea preventivă a lui Bîlteanu, se precizează faptul că înainte de listarea Globalworth pe Bursa de la Londra, în iulie 2013, cei doi parteneri s-au înţeles ca SIF1 şi SIF 4 să investească în acţiunile noii companii. Drept urmare, SIF Banat-Crişana ar fi investit 6,3 milioane de euro în companie, iar SIF Muntenia 4,7 milioane de lei, potrivit procurorilor.