Potrivit modificărilor făcute în luna septembrie la Statutul parlamentarilor, indemnizaţia pentru limită de vârstă a acestora trebuie să nu depăşească nivelul indemnizaţiei unui senator sau deputat în exerciţiul mandatului, iar indexările se vor face numai cu rata inflaţiei.
Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 38, articolului 41 şi articolului 49 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a fost iniţiată de social-democraţii Florin Iordache şi Ioan Munteanu.
Florin Iordache a precizat că modificările se referă la plafonarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă la nivelul indemnizaţiei unui deputat la 1 iulie 2017, iar indexările să se facă numai cu rata inflaţiei.
Potrivit textului adoptat de plenul Parlamentului, "cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,55% din indemnizaţia lunară brută aflată în plată. Cuantumul net al indemnizaţiei pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizaţii brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exerciţiul mandatului".
Legea prevede că "indemnizaţia pentru limită de vârstă va fi actualizată din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, de la data de 1 ianuarie a fiecărui an". "Dacă în urma actualizării rezultă o indemnizaţie pentru limită de vârstă mai mică, se menţine pensia aflată în plată. Indemnizaţia pentru limită de vârstă reprezintă venit din altă sursă, în înţelesul legii Codului fiscal", mai prevede actul normativ.
SURSA: Agerpres