"Nu am avut impresia că SRI încearcă să acopere nereguli. SRI produce informări destinate persoanelor care au atribuţii în sistemele despre care vorbeşte informarea respectivă", a declarat Iohannis.
"Este evident că anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări, sau le-au ignorant cu bună ştiinţă. Îmi doresc să reparăm sistemul de sănătate. Am avut discuţii cu ministrul interimar al Sănătăţii şi cu prim-ministrul Cioloş, care mi-a prezentat concluziile. Am discutat pe marginea lor şi am ajuns la soluţii care paradoxal sunt extreme de simple: trebuie clarificate norme şi proceduri. Norme – pentru a şti ce condiţii trebuie să îndeplinească aceşti dezinfectanţi, procedure – pentru a şti cum se achiziţionează aceste material specifice fără influenţa unor elemente subiective", a mai spus Iohannis.
El a apreciat ca pozitivă implicarea Serviciului Român de Informaţii.
"Cred că SRI şi-a făcut datoria, când a avut semnale că ceva nu funcţionează bine, a sesizat. Dar au fost autorităţi care nu au făcut treaba bine. Dacă există persoane care au încălcat legea, aştept de la autorităţi ca acestea să fie deferite justiţiei", a afirmat preşedintele.
Acesta a precizat că informaţiile din rapoartele SRI "sunt cu caracter secret sau strict secret, nu cu caracter general", adăugând că "SRI poate lămuri dacă unele dintre aceste informaţii sunt cu titlu de nesecret".
Un punct legat de domeniul sănătăţii pe ordinea de zi a CSAT
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că pe ordinea de zi a CSAT din 27 mai a fost inclus un punct legat de domeniul sănătăţii.
"Am inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la ministerul Sănătăţii", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că nu în CSAT se rezolvă problema sănătăţii.
Poliţiştii au solicitat documente privind contractele Hexi Pharma
Poliţiştii IGPR au solicitat, miercuri, documente de la mai multe spitale din Capitală, au declarat oficiali ai instituţiei.
Potrivit acestora, oamenii legii solicită documente de la Institutul Oncologic Bucureşti, Spitalul de arşi şi Spitalul Victor Babeş, necesare în dosarul Hexi Pharma, al dezinfectanţilor diluaţi.
Managerul IOB Nicolae Straja a declarat că instituţia pe care o conduce va înainta joi toate documentele solicitate de poliţişti privitoare la contractele cu firma Hexi Pharma.
"A venit un mesaj de la Parchet către IGP şi IGP ne cere ca mâine, de urgenţă, să trimitem actele prin care s-au făcut achiziţiile de la Hexi Pharma în cursul anului 2015 şi 2014. Mâine dimineaţă (joi – n.r.) le trimitem documentele direct acolo, la Parchet", a spus Straja.
Surse medicale de la Spitalul de Arşi au afirmat că în cursul zilei de miercuri un poliţist a solicitat unităţii medicale documente legate de contractele cu Hexi Pharma.