”Economia României traversează acum o perioadă de creştere economică robustă. Pe primul semestru al acestui an avem o creştere economică de 5,2%, ceea ce face ca România să fie o campioană europeană a creşterii economice. Recent, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit prognozele de creştere economică la 5% pentru întregul an 2016. Evident, aceste cifre sunt încurajatoare, însă şi mai încurajator este faptul că motoarele creşterii economice s-au multiplicat. Evoluţiile recente ne arată că nu doar motorul consumului este turat, ci privim cu optimism şi către componenta investiţională a economiei”, spune preşedintele într-un mesaj transmis marţi Forumului Economic româno-slovac.
Şeful statului mai spune că perspectivă economică bună este dată şi de faptul că pentru primul semestru s-a înregistrat o creştere cu circa 9% a investiţiilor nete. ”Această încredere este resimţită şi în plan extern: avem şi o creştere cu 12% a investiţiilor străine directe, pe primele şapte luni ale anului. Dincolo de aspectele cantitative, sunt importante şi atuurile noastre de ordin calitativ.
Un avantaj major este calitatea forţei de muncă, apreciată astăzi de investitori, dar care, în economia modernă, trebuie permanent perfecţionată. Predictibilitatea economică este, de asemenea, un atu considerabil pentru oamenii de afaceri, pe care îi încurajez să fructifice acest context economic favorabil”, a mai arătat Iohannis.
În context, el a susţinut că principala peocupare a autorităţilor este ”reducerea poverii birocratice, creşterea transparenţei şi asigurarea stabilităţii pentru mediul de afaceri”.
”Între România şi Slovacia există un potenţial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile, devenind un foarte important actor al industriei auto. În România, în ultimii zece ani, industria auto a crescut de la circa 4 miliarde de euro la peste 20 de miliarde în anul 2015. Putem avea asemenea progrese şi în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT şi cel al telecomunicaţiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiţi şi reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri”, a mai transmis şeful statului, invitându-i pe oamenii de afaceri din Slovacia să investescă în România.
Klaus Iohannis a arătat că printre proiectele la nivelul relaţiiilor bilaterale figurează regiunea Dunării şi Portul Constanţa care ar putea deveni principalul port maritim pentru comerţul slovac. ”Vitală în această direcţie este Strategia UE pentru Regiunea Dunării, un mecanism destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene. În al doilea rând, vrem o colaborare mai strânsă între asociaţiile profesionale şi camerele de comerţ şi industrie din ambele ţări, pentru identificarea de noi avantaje competitive şi oportunităţi de colaborare”, a conchis şeful statului.
Preşedintele Slovaciei Andrej Kiska a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia omologului său român Klaus Iohannis.