Astfel, autorităţile de la Dublin vor achita nouă miliarde de euro (11,22 miliarde de dolari) din împrumutul de la FMI până la sfârşitul anului, în loc de iulie 2018, cât prevedea acordul dintre cele două părţi. Plata reprezintă aproximativ 40% din împrumutul original de 22,5 miliarde de euro acordat de FMI.
'Această tranzacţie ne va ajuta să economisim 750 milioane de euro şi va întări sustenabilitatea datoriei noastre naţionale', a declarat Michael Noonan.
Pentru această achitare anticipată, Dublinul a cerut aprobarea UE şi a partenerilor bilaterali de împrumut – Suedia, Danemarca şi Marea Britanie.
Noonan are un plan similar şi pentru anul viitor, ceea ce va aduce economii din dobânzi de 1,5 miliarde de euro.
Economia Irlandei ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 4,6%, cel mai ridicat nivel din UE, conform estimărilor Comisiei Europene.
La finele lui 2010, Irlanda a împrumutat bani atât de la FMI, cât şi de la Uniunea Europeană, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, după ce nu a mai putut să se finanţeze de pe piaţă.
În luna decembrie a anului trecut, Irlanda a revenit însă pe pieţele financiare după ce pus capăt programului său de asistenţă, iar în prezent dobânzile plătite pentru creditul de la FMI sunt mai mari decât dacă Irlanda s-ar împrumuta de pe piaţă. În timp ce creditul de la FMI are o dobândă de aproape 55%, costul împrumuturilor de pe piaţă este mai mic de 2%.
SURSA: Agerpres