„Mă aflu aici pentru a sublinia foarte clar că C.E. va fi alături de Irlanda atunci când va trebui să luăm în calcul circumstanţele foarte speciale cu care se confruntă Irlanda în dezbaterea privind Brexit”, a transmis Timmermans unei comisii parlamentare irlandeze.
„Dar pentru ca acest lucru să aibă success, avem nevoie şi de angajamentul vostru foarte activ în acest sens, de toată creativitatea de care poate să dea dovadă poporul irlandez, pentru a se asigura că găsim cea mai bună soluţie posibil să facem cât mai puţin rău posibil părţilor implicate”, a adăugat el, potrivit news.ro
Oficialul a subliniat şi că toate părţile au datoria să păstreze „mirracolul” Acordului de la Belfast, din 1998, care a pus capăt la trei decenii de violenţe interconfesionale în Irlanda de Nord.
El a atras atenţia că, deşi Irlanda este „un caz foarte, foarte special”, trebuie să reziste tentaţiei de a lansa negocieri paralele, bilaterale cu Londra, care va petrece următorii doi ani negociind cu UE condiţiile post-Brexit.
„Să fiu brutal de clar în această privinţă. Da circumstanţelor excepţionale. Nu negocierilor bilaterale. Acest lucru ar face jocul britanicilor, care încearcă să întoarcă o ţară împotriva alteia”, a insistat el.
„Ei (britanicii – n.r.) vor încerca (negocieri – n.r.) cu fiecare stat membru. Aceasta este natura diplomaţiei şi nu îi acuz. Luptă pentru interesele ţării lor, aşa cum noi luptăm pentru interesele celor 27 de ţări rămase”, a afirmat el.
În condiţiile în care Irlanda este foarte dependentă din punct de vedere economic de Marea Britanie, ţara este considerată ca având cel mai mult de pierdut când Regatul Unit va ieşi din UE.
Săptămâna trecută, Enda Kenny a declarat că este „un interes vital naţional” să nu fie reintroduse bariere fizice sau controale vamale la graniţa cu Irlanda de Nord. Nici Dublinul, nici Londra nu au explicat cum ar putea fi obţinut acest lucru.
Sursa: news.ro