"Această lucrare îşi propune scoaterea în evidenţă a potenţialului resurselor naturale din subsolul României prin organizarea unor bănci de date privind tipurile de resurse, cu distribuţie regională şi locală a acestora şi calităţile lor utilitare. (…) Eu văd această lucrare ca fiind de o deosebită importanţă, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că a cunoaşte şi a valorifica resursele minerale ale subsolului românesc constituie un fundament pentru elaborarea oricărei strategii naţionale de dezvoltare a ţării, strategie care a devenit pentru Academia Română un obiectiv prioritar", a subliniat Isărescu.
El a ţinut să reamintească faptul că România împlineşte în curând 100 de ani de la Marea Unire şi încă nu are o infrastructură de transport adecvată. "În curând împlinim 100 de ani de la Marea Unire şi Bucureştiul încă nu are o centură onorabilă, pe care să poţi să mergi, nici cel puţin între DN1 şi autostrada A1, iar Budapesta are una dintre cele mai frumoase centuri de autostrăzi pe care le-am văzut în Europa", a mai spus guvernatorul BNR.
Lucrarea 'Minerale industriale şi roci utile', coordonată de profesor-doctor Emil Constantinescu, membru în Boardul Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă şi profesor-doctor Nicolae Anastasiu, membru al Academiei Române, reprezintă primul volum din trilogia 'Resursele minerale ale României'.
'Cartea, tipărită de Editura Academiei Române, în condiţii grafice deosebite, se adresează agenţilor economici din companiile de stat şi private implicate în explorarea şi valorificarea resurselor minerale, specialiştilor angajaţi în elaborarea unor proiecte de cercetare pentru industriile care prelucrează materii prime minerale, factorilor de decizie din administraţia publică centrală şi locală, cercetătorilor, profesorilor şi studenţilor din domeniul ştiinţelor naturii, ştiinţelor tehnice şi umaniste, precum şi tuturor persoanelor interesate în cunoaşterea patrimoniului naţional', se arată într-un comunicat al BNR, transmis miercuri.
Potrivit documentului, această lucrare poate constitui un fundament pentru elaborarea unei strategii naţionale de dezvoltare a României, plecând de la cunoaşterea şi valorificarea resurselor minerale ale subsolului românesc, pe care Academia Română şi-a asumat-o ca un obiectiv prioritar.
AGERPRES