Intrebat daca a avut cunoştiinţă de implicarea sucursalei ING Bank din Romania, în perioada în care Mişu Negriţoiu era director general, în tranzacţiile ilegale cu Iran, pentru care mai mulţi angajaţi ai băncii au fost sancţionaţi şi banca a semnat o înţelegere cu autorităţile americane, platind o amendă de peste 600 milioane de dolari, Isarescu a declarat: "Bineinteles că sunt informat. O asemenea informaţie este în special la Direcţia Supraveghere şi apoi spre Oficiul de Prevenire şi Conbatere a Sălării Banilor. Se întâmplă şi la case mult mai mari. NU fac un salt şi întorc spatele la o asemenea problemă, este într-adevăr o problemă, dar să o punem în dimensiunea ei".

ASCULTĂ AICI ÎNREGISTRAREA AUDIO A DECLARAŢIEI FĂCUTE DE GUVERNATOR

Isarescu a precizat ca nu a stiut ca schimbarea din funcţia executiva la ING sa fi avut legătură cu această situaţie: "Nu, asta nu ştiam, şi nici Nu cred că s-a  schimbat … S-a terminat un mandat şi a a fost promovat spre o funcţie mai nobilă."

Intrebat daca considera că există risc reputaţional pentru viitorul sef ASF, in condiţiile în care sub mandatul sau la ING, angajaţi din subordinea domniei sale au fost implicaţi în aceste tranzactii, Isărescu a aratat ca este mai ingrijorat de riscul reputational la care Romania s-ar expune printr-o prezenta neprofesionista in proiectul european important al supravegherii consolidate a pietelor financiare: "Dacă judecăm aşa, dacă suntem atât de severi cu noi înşine, avem foarte multe riscuri reputaţionale. Profit de ocazie ca să mai subliniez încă o dată că este un proiect european. Face parte din tendinţa de supraveghere consolidată, cu cei doi C, contaigement şi contaiment, pieţele nu mai sunt deloc separate, sunt pieţe care se integrează, piaţa asigurărilor cu piaţa de capital, cu piaţa bancară, piata pensiilor private, şi atunci contagiunea poate să apară, şi ca reacţie la contagiune trebuie să faci containment, trebuie să pui bariere, să izolezi. De la o chestie mică, de la o societate mică de pe piaţa de capital ajungi să inflamezi întregul sistem. Toate reformele pieţelor financiare, inclusiv uniunea bancară, au în centru problema asta.  Dar mai sunt şi alte probleme, legătura dintre sistemul bancar şi datoria suverană şi aşa mai departe. Consolidarea integrată trebuia să se întâmple şi în România, trebuia formalizată, pentru ca am încercat şi înainte să facem un consiliu informal, deci făra o bază leaglă, un fel de acord de principiu între cele trei instituţii de supraveghere, BNR şi Ministerul de finanţe. Dar ele trebuie formalizate pentru că în momentul în care schimbi informaţii şi tu, ca instituţie bancară care are acces la date confidenţiale bancare şi le dai altuia dar nu ai un cadru formal intri în probleme legale".

Isarescu a mai aratat ca Participarea la nivel european care este din ce în ce mai intensă, acolo este un Consiliu European de Risc Sistemic (CERS), unde iniţial s-a pornit cu 80 de supraveghetori din 26 de ţări, pentru că nu numai în România, ci şi în alte ţări erau patru, în Franţa au fost chiar cinci organe de supraveghere. "Acest CERS european la început a mers greu, cu 80 de inşi la o masă vă daţi seama cum este, s-a consolidat şi acolo. acesta este un proiect european. Ca persoană care am participat şi înainte de înfiinţare, la înfiinţare şi ulterior, vă spun că nu oricine se poate duce acolo, că te duci degeaba. Nu e vorba numai de limbaj, e vorba de un limbaj extrem de greoi, înalt profesionalism şi aşa mai departe. O fi ce spuneţi dvs un risc reputaţional, dar noi avem un risc reputaţional major, că nu prea avem de unde alege. Dacă dumneavoastră ne găsiţi, chiar vă sugerez să o faceţi".

Potrivit guvernatorului BNR, "Domnul Negritoiu are si experienţa necesară şi, mai ales, are capacitate organizatorică, pentru că acolo trebuie cineva care să ştie să facă guvernance, să ia o instituţie să o reclădească, să-i recâştige credibilitatea şi aici, într-adevăr, poate să apară un risc reputaţional. Vedeţi, eu nu cred că sunt o persoană nepătată. Am înţeles de la dumneavoastră că şi eu am petele mele, din presă, că l-aş fi promovat pe Mişu Negriţoiu ca să scap de criticile lui. Parcă asta am citit. Să nu se mai ia de Banca Naţională. Vedeţi ce reputaţie, să spunem, cu semnul întrebării am şi eu? Nu cred că ce spuneţi dumneavoastră este o problemă pentru dânsul şi pentru noi".

Isarescu a declarat ca va cere informatii suplimentare despre tranzactiile ilegale ale ING cu Iranul de la directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza: „O să-l mai întrebăm pe Nicu Cinteză, că el ştia ceva mai mult. Nu, nu cunosc mai mult. Ştiu că a fost şi s-au plătit amenzile, cam asta este. Fără să vă dau nume, pentru că, într-adevăr, toate băncile sunt atente aici, în ultimii trei sau patru ani, au cerut audienţe la guvernatorul BNR cel puţin vreo cinci preşedinţi de bănci, toţi plengându-se că Direcţia noastra de supraveghere a devenit foarte riguroasă şi acuzând exact de-andoaselea decât spuneţi dumneavostră. Domne, tot raportăm, că acolo există şi cuvântul suspiciune. Dacă o tranzacţie ţi se pare suspicioasa.  Când introduci cuvântul suspiciune este şi un element subiectiv. Vine reglementatorul şi spune: domne, asta e cam suspicioasă. Nu mi s-a părut suspicioasă. Şi începe o discuţie din aceasta… fără sfârşit. Deci, intrăm într-un domeniu în care noi nu am avut foarte multă experienţă. Prevenirea ei, implicit recunoaşterea ei, înseamnă că nici organul de supraveghere nu şi-a făcut în totalitate datoria."

Guvernatorul si-a explicat preocuparea pentru  calitatea celor care se vor ocupa de supravegherea consolidata a pietelor financiare: "nu ca să mă bag în treaba altora, ci e o preocupare asupra acestui proiect european, unde banca centrală afre rolul principal. Deci, în majoritatea cazurilor din europa, să nu spun în exclusivitate, pentru că sunt şi alte modele, în care toţi supraveghetorii sunt uniţi în afara băncii centrale, modelul nordic. Dar în acest model banca centrală are un rol esenţial. Reprezint România la acest CERS, deci nu m-am băgat ca musca în zer, ci pentru că am o responsabilitate, merg acolo şi, dacă merg acolo, trebuie să ştiu cu cine merg, cu ce colegi merg. Aşa că m-am interesat. Unii consideră că e un domeniu greu, alţii că n-au încă specializarea necesară, deci asta am vrut să vă spun. Nu că Mişu Negriţoiu este singurul. Poate-mi daţi vreo idee, nu să-l schimbăm pe Mişu, noi îi dorim lui Mişu Negriţoiu, mult succes în continuare, însă să nu fim mai catolici decât Papa, asta am vrut să vă spun", a conchis Isarescu, reamintind ca se va interesa despre detalii in cazul ING la domnul Cinteză.