"Nu avem o obsesie cu stabilitatea cursului. Vad mai mult o obsesie a unor analisti si in presa ca e cursul de schimb relativ stabil", a spus Isarescu, intrebat daca preocuparea pentru stabilitatea cursului de schimb transmisa pietei nu descurajeaza accelerarea crefitarii in lei de catre bancile comerciale, pe care BNR a aratat ca o doreste.
Seful bancii centrale a amintit ca si-a realizat lucrarea de doctorat pe tema flotarii libere a cursului, dar ulterior a inteles ca aceasta poate fi problematica, daca apar fluctuatii mari, motiv pentru care a optat pentru o flotare controlata in Romania (in care sunt permise interventii ale bancii centrale). "Nu e asa usor cu miscari mari ale cursului. O apreciere foarte mare poate inchide o fabrica si deprecierea ulterioara nu o redeschide imediat. Povestea cu free-floating pentru economisti este si nu este. Eu am optat ca aceste miscari de curs sa se faca intre niste limite", a declarat Isarescu.
Guvernatorul BNR a aratat ca in ultima perioada au avut loc intrari de capital in tara, atipic pentru o perioada in care aproape de granitele noastre are loc un conflict, motiv pentru care si rezervele valutare ale bancii centrale au crescut cu 2 miliarde de euro. "Cand intra in captaluri volatile mari, 7 miliarde sau 10 miliarde, ca in 2006-2008, ori se duc pe curs, ori in rezerva valutara, nu se duc in economie direct. O varianta ar fi fost ca toate aceste muscari de capitaluri sa se duca pe curs, dar nu e asa usor pentru economie", a aratat Isarescu.