'Singură, reducerea CAS nu este o soluţie, pentru că îţi creează alte probleme. Ieşirea dintr-un cerc vicios este o treabă grea. Îţi trebuie un program. Trebuie să creezi locuri de muncă, dar poţi să faci aşa? Spui vreau locuri de muncă, dar uite că nu apar', a declarat Isărescu.
Guvernatorul a arătat că în cazul în care raportezi munca salarială la faptul că plătitorii de impozite sunt puţini, atunci constaţi că plătitorii de taxe şi impozite ajung la 50-60% din impozitare, din costul forţei de muncă, 'ceea ce e foarte mult'.
'Soluţia pentru România e să ajungi la cel puţin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum să îl rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu şi nici pe termen lung', a adăugat Isărescu, citat de Agerpres.
Şeful BNR consideră că nu este o soluţie a înlocui o taxă cu alta, ci trebuie un program de creare de locuri de muncă, mai ales în mediul rural, unde este vizibilă sub-angajarea forţei de muncă. 'Am discutat acest lucru şi în comitetul de trecere la euro. Chiar eu am solicitat specialiştilor băncii, dacă pot să imagineze scenarii de ieşire din acest cerc vicios. Financiar este o ecuaţie imposibilă: cum să asiguri 'a la long' contribuţii, viabilitate şi evitarea evaziunii şi pe de altă parte, o mulţumire 'a la long' a pensionarilor. Şi vedeţi că aproape nimeni nu e mulţumit', a subliniat Isărescu.
În opinia sa, un program de ieşire din acest cerc vicios ar putea presupune reforme structurale, însă 'trebuie să fim mult mai concreţi referitor la ceea ce înseamnă reforme structurale şi cum ieşi din această problemă, pentru că nu pot fi coborâte nici contribuţiile, chiar dacă toată lumea ştie că sunt ridicate, pentru că ieşi din sustenabilitatea fiscală''.
Oamenii de afaceri, dezamăgitți de amânarea reducerii CAS
În urmă cu două zile, reprezentanții Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) s-au declarat dezamăgitți de decizia Guvernului de a implementa această măsură de la 1 octombrie și nu de la 1 iulie, așa cum au anunțat anterior autoritățile române.
'Regretăm că adoptarea măsurii de reducere cu 5 puncte procentuale, anunţată de Guvern a fi aplicată iniţial de la 1 iulie, este amânată, urmând a se aplica de la 1 octombrie 2014, în condiţiile în care acoperirea financiară este asigurată din veniturile suplimentare provenind din aplicarea impozitului pe construcţii speciale, încasările din luna mai 2014 depăşind cu mult estimările', se arată într-un comunicat al AOAR, citat de Agerpres.
AOAR susţine cu tărie reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, având în vedere multiplele creşteri de preţuri administrate (gaze, energie electrică, combustibili etc.), creşteri care vor duce la reducerea marjelor de profit sau chiar la pierderi.
'Atragem atenţia reprezentanţilor sindicali şi tuturor celor care contestă măsura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, că în trimestrul unul din 2014 numărul firmelor care înregistrează profit a scăzut la 217.010, faţă de 261.476 în aceeaşi perioadă a anului 2013. Această situaţie constituie o ameninţare reală fata de posibilitatea locurilor de muncă împovărate de o fiscalitate excesivă. AOAR are convingerea că antreprenorii români vor face eforturi majore pentru a transfera în salariile angajaţilor o parte cât mai importantă din facilitatea primită, existând interesul de a avea salariaţi cât mai motivaţi şi capabili să asigure succesul în afaceri', se arată în comunicatul citat.