Actualitatea italiană a fost marcată în ultimele săptămâni de dezbaterile intense între ecologişti, oameni de afaceri şi guvern referitoare la cât timp companiile petroliere ar trebui să aibă dreptul să exploateze platformele offshore pentru extracţia zăcămintelor de hidrocarburi situate la mai puţin de 22 de kilometri de ţărm, unele dintre aceste platforme fiind chiar la mai puţin de doi kilometri de zonele de coastă locuite. 

Un vot la care ar învinge opţiune pentru 'nu' ar permite companiilor petroliere, mai ales grupului energetic italian ENI, să exploateze respectivele zăcăminte până la epuizarea lor, aşa cum prevede şi o nouă lege care a intrat în vigoare în luna ianuarie. Un vot pentru 'da' ar însemna abrogarea acestei legi şi revenirea la o exploatare limitată în timp prevăzută în contractele de concesiune a perimetrelor petroliere.

Însă mulţi comentatori consideră că modul în care este formulată întrebarea, ce impune să se voteze 'da' pentru manifestarea opoziţiei faţă de respectiva lege, ar putea induce în eroare alegătorii. 

Premierul Renzi, al cărui guvern susţine această lege, a cerut populaţiei să se abţină de la vot. De altfel, dacă procentul prezenţei la urne va fi mai mic de 50% referendumul va fi invalidat, astfel că legea care permite companiilor să exploateze nelimitat resursele de hidrocarburi din platoul continental va rămâne în vigoare. 

Însă în urma protestelor vehemente ale ecologiştilor şi a demisiei unui ministru miza referendumului a devenit treptat una politică, idee neagreată însă de Renzi. 

'Această situaţie este absurdă. Nu este un referendum politic, nu votăm pentru sau împotriva guvernului', a spus sâmbătă şeful executivului de la Roma într-un articol publicat în ziarul Quotidiano Nazionale. 'Votăm pentru viitorul energetic al ţării, pentru destinul a circa 11.000 de oameni' care lucrează în sectorul petrolier, a adăugat el, manifestându-şi astfel susţinerea faţă de legea pe care ecologiştii încearcă să o anuleze prin acest referendum. AGERPRES