"Vom ridica o parte din măsurile luate de Japonia" împotriva regimului de la Phenian ca represalii la răpirea mai multor cetăţeni japonezi în timpul Războiului Rece, a indicat Abe. El a adăugat că Japonia va face toate eforturile pentru găsirea unei soluţii la această problemă veche de decenii.
"Acesta este doar începutul. Vom depune toate eforturile pentru a ajunge la o rezolvare completă a acestei chestiuni", a declarat Abe presei. El a spus că guvernul japonez a luat această decizie după ce a stabilit că respectiva comisie de anchetă privind răpirile pe care Coreea de Nord urmează să o lanseze va fi suficient de puternică pentru a verifica orice organizaţie din ţară.
Această decizie urmează unei reuniuni bilaterale recente după care, la sfârşitul lunii mai, Coreea de Nord a acceptat să redeschidă acest dosar privind statutul japonezilor răpiţi, în schimbul promisiunii ridicării anumitor sancţiuni de către Tokyo. Japonia a promis eliminarea restricţiilor de călătorie şi a celor privind suma de bani care poate fi trimisă sau transportată în Coreea de Nord fără notificarea autorităţilor japoneze şi permiterea accesului în porturile sale pentru nave nord-coreene în scopuri umanitare, în momentul în care va fi lansată investigaţia de către Phenian.
Premierul japonez Shinzo Abe, care s-a angajat să rezolve această chestiune în timpul mandatului său, se confruntă cu sarcina dificilă de a menţine consultări strânse cu acest stat imprevizibil, asigurându-se în acelaşi timp că Tokyo nu pare că face compromisuri în privinţa ambiţiilor nucleare şi cele legate de programul de rachete ale Nordului.
Cotidianul economic japonez Nikkei a scris joi că Phenianul a predat Japoniei numele a cel puţin 10 japonezi care ar locui în Coreea de Nord, inclusiv unii dintre cei consideraţi a fi fost răpiţi şi care ar fi încă în viaţă. Tokyo va analiza lista pentru a vedea dacă numele se potrivesc cu cele ale persoanelor răpite.AGERPRES