Juncker a iniţiat un maraton de audieri pe lângă grupurile politice din cadrul Parlamentului European (PE), care va supune la vot, la 15 iulie, candidatura politicianului luxemburghez la şefia viitoarei Comisii Europene, după ce la 27 iunie el a fost desemnat viitor preşedinte al CE de către şefii de state şi de guverne din UE.
Preşedintele grupului socialist din PE, Gianni Pittella, şi-a exprimat satisfacţia faţă de 'disponibilitatea lui Juncker de a alege un socialist' pentru acest post, considerat crucial pentru o reorientare a politicii economice europene în favoarea unei creşteri mai mari, după ani întregi de austeritate bugetară.
Franţa, prin fostul ministru de finanţe Pierre Moscovici, şi Olanda, de unde vine actualul preşedinte al Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro), Jeroen Dijsselbloem, sunt favoriţi pentru această funcţie.
Italia, un alt membru important al zonei euro care are un guvern de stânga, ar putea de asemenea pretinde acest post, însă Roma face în prezent demersuri pentru ca ministrul său al afacerilor externe, Federica Mogherini, să obţină funcţia de şef al diplomaţiei UE.
În virtutea acordului privind o mare coaliţie, încheiat între Partidul Popular European (PPE), socialişti şi centrişti, Juncker poate miza pe o confortabilă majoritate de 479 din totalul celor 751 de eurodeputaţi.AGERPRES
Juncker: Viitorul comisar european pentru afaceri economice va fi, probabil, socialist
8 iulie 2014, 17:02
Ultima modificare în 8 iulie 2014, 18:58
Viitorul comisar european pentru afaceri economice va fi, probabil, socialist, a declarat marţi Jean-Claude Juncker, desemnat preşedinte al viitoarei Comisii Europene (CE) de liderii statelor membre ale Uniunii Europene, informează AFP.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook