Firma Publiferom se implica i implementarea unui proiect de anvergura privind dezvoltarea productiei de software i Rominia. Programul prevede producerea de software pentru generatia de echipamente si programe adaptate cerintelor anilor 2005 -2010. „90 la suta din investitie va fi facuta de o firma americana. Restul de 10 la suta din investitii vor fi facute de partenerii romini”, afirma Dan Pantea, director general al Publiferom. in total, investitia se va ridica la 175 milioane dolari, esalonata pe parcursul a cinci ani, itre 2001 si 2005. Departamentul de software va fi plasat i zona defavorizata Petrosani, iar departamentul de productie i Zona Libera Giurgiu. Conform proiectului, anul acesta vor fi angajati 850 de oameni, iar anul viitor va icepe pregatirea personalului.
Telefon mobil color. Nokia a lansat saptamina trecuta, i premiera mondiala, un nou terminal integrat mobil multimedia, destinat tutror utilizatorilor profesionali de servicii mobile atit pentru uz de serviciu, cit si personal. Nokia 9210 Communicator combina serviciile de telefon, fax, email, calendar, imaging, WAP si WWW. Suportul pentru cele mai folosite aplicatii PC de birou permite crearea documentelor Microsoft Word si Excel si vizualizarea slide-urilor PowerPoint. Noutatea cea mai mare a acestui telefon mobil este afisajul color. Nokia 9210 Communicator cintareste 244 grame si are un afisaj de ialta rezolutie, care suporta 4096 culori.
Compaq, din nou lider. Dupa ce i 1998 si 1999 Compaq Computer Rominia s-a situat pe pozitia de „cel mai bine vindut brand-name” din Rominia, se pare ca si pentru acest an celebra companie si-a rezervat locul din fruntea topului.
„Estimarile noastre ne situeaza i mod clar i pozitia de lideri ai pietei rominesti de IT si i anul 2000”, declara Mihai Pascadi, director general Compaq Rominia. Conform acestuia, i prezent exista premise de depasire a planului anual cu circa 6%. in ceea ce priveste distributia cifrei de afaceri pe unitatile de business care compun Compaq Rominia, a fost, i anul 2000, urmatoarea: 40% Enterprise
Products, 34% Comercial PCs, 14% Professional Services, 7% Consummer Products, 5% Customer Services. Astfel, din punctul de vedere al strategiei de abordare a clientilor, se poate constata ca 41% din cifra de afaceri este realizata i mod direct, 22% indirect si 37% dual.
Pe segmente de piata, 29% din cifra de afaceri a Compaq Rominia a fost realizata i domeniul telecomunicatiilor, 25% i cel bancar financiar, 24%, i productia
industriala-utilitati si 22% i administratie publica-guvern.
Cifra de afaceri Cisco Rominia a crescut la sase milioane dolari i 2000. „Compania Cisco Systems Rominia, reprezentanta corporatiei Cisco Systems, a obtinut, i anul fiscal 2000, icheiat la sfirsitul lunii iulie, o cifra de afaceri de aproximativ sase milioane de dolari, valoare superioara anului trecut”, ne-a declarat Dan Girlasu, manager pentru Rominia al companiei.
„Vinzarile din primul semestru al anului fiscal 2001 sunt aproximativ de doua milioane USD, sub asteptarile noastre, din cauza anularii unor proiecte cu partenerii” a adaugat Dan Girlasu.
La nivel global, corporatia Cisco a consemnat, i anul fiscal 2000, o cifra de afaceri de aproximativ 19 miliarde USD, i crestere cu 55% fata de anul fiscal 1999.
Hewlett-Packard lanseaza primul program de vinzare i rate. De curind, HP Rominia a icheiat un acord de colaborare cu BCR, i scopul vinzarii i rate catre persoane fizice a echipamentelor HP. Programul include, pentru iceput, 75 dealeri HP din toata tara. De asemenea, programul de adreseaza i exclusivitate persoanelor fizice, ratele putind fi derulate pe o perioada de maximum trei ani, singura conditie fiind ca veniturile imprumutatului sa fie cel putin duble fata de rata lunara. „Clientii din toata tara vor putea acum, i prag de sarbatori, sa cumpere celor dragi un computer, o imprimanta o camera video sau un scaner performant HP” ne-a declarat Irinel Ilie, director marketing HP Rominia.
Un IBM impotriva OZN-urilor. Este mai putin stiut faptul ca satelitii SUA care supravegheaza spatiul aerian nu au timp sa dea informatii despre un obiect neidentificat intrat i raza lor, decit dupa ce asteapta o rotatie a Pamintului. Cu scopul de a reduce timpul de obtinere a informatiilor, US Air Force a solicitat o licitatie pentru producerea unui sistem coplex bazat pe 320 de procesoare. Cistigatoare a iesit compania IBM. Supercalculatorul va costa patru milioane USD si va permite analiza simultana a 9.000 de obiecte ce orbiteaza pamintul.