"Coaliţia pentru Dezvoltarea României va realiza în perioada următoare o analiză cu privire la impactul pe care taxa pe construcţii speciale o are asupra mediului economic din România. Dacă acest impact se va dovedi că este mult mai mare decât cel preconizat, atunci prevederile acestei taxe vor fi modificate de la data de 1 ianuarie 2015. Concret, vom corecta un element care poate afecta situaţiile financiare ale unor companii care nu au prognozat aceste cheltuieli", a afirmat Blănculescu, citat de Agerpres.
Mediul de afaceri a arătat că efectul taxei este mult mai mare decât cel anticipat de Ministerul de Finanţe care a estimat încasări de 400 milioane lei. În primele zile de declarare şi plată a taxei, respectiv la sfârşitul lunii mai, sumele calculate de companii au depăşit 1,5 miliarde lei. Cele mai afectate de taxa pe stâlp sunt sectoarele: energie, telecom, agricultură. Orice investiţie în aceste domenii va fi mult mai costisitoare din cauza taxei de 1,5% din valoarea activului care se va plăti pe toată durata de viaţă a acestuia. În unele cazuri, suma plătită statului ajunge să dubleze valoarea investiţiei şi să fie de două sau trei ori mai mare decât suma plătită ca impozit pe profit.
Deşi companiile au atras atenţia că investiţiile vor scădea din aceste motive şi că taxa se va transpune în preţurile finale către consumatori, guvernul nu a vrut să modifice noul impozit. Recent, atât prim ministrul, cât şi ministrul de Finanţe au spus că fac evaluări şi că există şanse mari ca, de anul viitor, taxa să fie modificată.