Creditele în franci elveţeni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului.Conversia se realizează prin act adiţional, spune proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, săptămâna trecută. Aplicarea acestei legi stă acum în mâinile preşedintelui Klaus Iohannis, care ar trebui să promulgheze legea. Asta dacă nu este contestată la Curtea Constituţională, sau reîntoarsă în Parlament de şeful statului.
Acest demers al Legislativului dă peste cap calculele băncilor care estimau un profit net de 1 miliarde de euro în acest an. BNR avertizează că legea conversiei ar putea duce la devalorizarea leului şi creşterea dobânzilor şi ar provoca băncilor pierderi de 370 de milioane de euro. Banca Naţională susţine, de asemenea, că, odată cu aplicarea legii conversiei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric, două bănci ar putea să ajungă cu solvabilitatea sub minimul reglementat, iar în total şase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudenţial. Totodată, aceasta ar forţa băncile să cumpere din piaţă 1,2 miliarde euro, utilizând surse atrase în lei.
BNR susține că aplicarea măsurilor propuse ar genera „efectul de hazard moral, întrucât este generată o diferenţă majoră între clienţii care s-au împrumutat în lei în condiţiile pieţei şi cei care s-au împrumutat în valută şi care au beneficiat de rate în valută net inferioare în anii anteriori“. Conform informațiilor BNR, 65% dintre persoanele fizice care au luat credite s-au împrumutat doar în lei, reprezentând o largă majoritate a celor cu credite.
Potrivit BNR, la jumătatea acestui an, valoarea creditelor în franci elveţieni acordate populaţiei era de 5,8 miliarde lei, în scădere cu aproape 25% faţă de finalul anului trecut, când soldul era de 7,6 miliarde lei. Circa 90% din creditele în franci elveţieni au fost acordate în perioada 2005-2008, când mai multe bănci au promovat acest produs, pe fondul boom-ului creditării. În prezent, rata de credite neperformante la creditele în franci este de 33%, însă pentru 80% din credite, nu există întârzieri la plată mai mari de 60 de zile, arată datele BNR.
Viaţa bate cifrele
Realitatea cotidiană a celor care plătesc, de ani buni rate duble, la creditele contractate în franci elveţieni nu coincide cu avertizările Băncii Naţionale.
„Am contractat un împrumut în anul 2007, de la Credit Europe Bank, fosta Finans Bank, în sumă de 108.000 CHF, adică echivalent a circa 60.000 €, la vremea respectivă. La început a fost ușor, plăteam circa 800 de lei rata, la momentul respectiv era chiar ok, aveam un job din care câștigam binisor, soția avea și ea un job ok. chiar lucra la Raiffeisen Bank pe Fraudă și Risc. Atunci noi am analizat de 1.000 de ori mai multe variante, și, într-un final, la recomandarea unei prietene ce lucra la această instituţie de credit, am contractat acel împrumut pentru un apartament cu 2 camere“, povesteşte Horia C din Bucureşti. „Atunci când a explodat francul (ianuarie 2015) am ajuns să plătim circa 2.500 de lei rata pe lună. Mult prea mult. Banca a venit cu o soluție de tot râsul: Plata doar a dobânzii (fără capital). Era o diferență foarte mică, de până în 100-120 Chf, timp de 6 luni, după care mai „vedem“. Nu mai are rost să spun la ce tratament am fost supus din partea funcționarilor băncii, se uitau la mine cu dispreț de parcă îmi făceau un mare favor“, povesteşte clientul.
În opinia lui, adoptarea legii e doar prima bătălie câştigată de românii în aceeaşi situaţie cu el. Are dubii serioase că preşedintele o va promulga. „Președintele sigur o va trimite pentru reexaminare. Am citit că va cere un punct de vedere al BNR. Și că, alături de consilierii săi, va lua o decizie. Știm care este poziția BNR, nu mai are rost“, a conchis Horia C.
Iniţiatorii râd
Iniţiatorii legii spun că toţi clienţii cu credite în franci elveţieni au viitorul amanetat.
„Această lege trebuie să fie pusă în aplicare, iar oamenii să-și recapete viitorul. Sper să nu existe alte forțe. Pentru că mă voi lupta cu ele pentru acești oameni, să-i lase să trăiască. Ei s-au chinuit destul, și-au văzut amanetat viitorul atunci când a explodat cursul“, spune Ana Birchal, deputat PSD.
Totodată, Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii Darea în Plată, punctează că mai multe instituţii de credti s-au ferit să îşi împrumute clienţii în franci elveţieni şi au avertizat de pericolul valutar încă de la început.
„Prin 2007-2008 erau două bănci, BRD și BCR care spuneau foarte clar că e iresponsabilă creditarea în această valută. Doar șapte bănci din sistem s-au angajat la asta, fiindcă restul au considerat că este un act iresponsabil. Această lege trebuie să fie o măsură reparatorie“, a declarat, pentru Capital, Daniel Zamfir.