Selecția pentru licitația din această lună cuprinde atât lucrări semnate de mari maeștri ai picturii românești, precum: Gheorghe Petrașcu, Vasile Popescu, Rudolf Schweizer-Cumpăna, Ion Theodorescu-Sion, Marius Bunescu, Gheorghe Vânătoru, Adam Bălțatu, Iosif Iser, Samuel Mutzner, Henri Catargi, cât și artiști contemporani renumiți, fie din tânăra generație – Flavia Pitiș, Bogdan Vlăduță, Gabriela Culic, Laurențiu Midvichi, Sorin Adam, fie nume ale plasticii contemporane intrate deja în galeria maeștrilor – Dimitrie Grigoraș și Vladimir Zamfirescu. Licitația cuprinde piese din toate categoriile de preț, pornind de la 125 de euro, în cazul graficii, până la estimări de 9.000 – 15.000 de euro, lucrarea „Case la țărm“, semnată de Gheorghe Petrașcu. Gama diversificată de lucrări combină artă românească clasică și contemporană cu exemple de foarte bună calitate din pictura europeană din secolele XIX – XX, cu obiecte decorative și sculptură de mici dimensiuni, aparținând școlilor austriece și franceze.
Dintre lucrările-vedetă ale licitației din 24 februarie, menționăm: „Case la țărm“ de Gheorghe Petrașcu, „Doi țărani cu pălarii“ de Rudolf Schweitzer – Cumpăna, „Bărbat cu țestoasă“ de Vladimir Zamfirescu, „Veneția“ de Marius Bunescu, „Casă la curte“ de Ion Theodorescu Sion, „Castelul“ Reginei Maria de la Balcic de Vasile Popescu, „Femeie pe terasă la malul mării“ de Gheorghe Vânătoru, „Long Term Relation“ de Flavia Pitiș, „Citadină“ de Adam Bălțatu. Expoziția lucrărilor care intră în licitație poate fi vizionată între 15 și 21 februarie 2014, la sediul Galeriei de Artă GRIMBERG, de luni până duminică între orele 10:00 și 20:00 și în zilele de 23 și 24 februarie 2014 la Radisson BLU Hotel, în holul sălii Atlas, între orele 10:00 și 19:00. Detalii despre structura loturilor licitației, programul detaliat al expoziției, dar și catalogul în format PDF le găsiti pe: www.grimberg.ro.
„Casa de Licitaţie şi Galeria de Artă GRIMBERG îşi propune să reaşeze artele plastice româneşti pe o scară solidă a valorilor, oferind investitorilor și amatorilor de frumos certitudinea autenticităţii şi un permanent suport de competenţă, seriozitate şi disponibilitate.
Ne dorim să fim sursă de informaţii şi partenerul de încredere pentru clienţii noştri. Până la jumătatea secolului XX , România se situa printre primele ţări din Europa la capitolul colecţii mari, devansând ţări importante precum Belgia, Elveţia, Austria, Germania sau Norvegia. Acest lucru demonstrează respectul pentru cultură al industriaşilor, investitorilor şi familiilor aristocrate din România, cu înclinaţie pentru frumos, care achiziţionau bunuri rare şi de mare valoare.
GRIMBERG, prin acţiunile sale, sprijină reconectarea şi promovarea artei plastice la spaţiul european. Casa de Licitaţie şi Galeria de Artă GRIMBERG şi-a deschis porţile cu expoziţia «Capodopere ale picturii româneşti, între academism şi modernism». Aceasta a adus în prim-plan lucrări de artă românească excepţionale ale unor nume celebre precum: Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Constantin Artachino, Nicolae Vermont, Samuel Mützner, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Ion Ţuculescu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Leon Alexandru Biju, Tibor Ernö, Jozsef Klein, Corneliu Baba, remarcate de colecţionari, critici de artă şi investitori.
Punând accent pe valoarea plastică a lucrărilor şi selectând extrem de riguros operele propuse spre vânzare, Casa de Licitaţie şi Galeria de Artă GRIMBERG oferă lucrări de o inefabilă frumuseţe şi de o autenticitate incontestabilă.
Prima licitaţie a Casei GRIMBERG intitulată «Întâlnire cu capodopere – Tablourile bune nu sunt niciodată scumpe (Zambaccian)» a fost organizată în data de 10 decembrie 2013“.
Succesul din decembrie 2013
Prima licitaţie organizată de Casa GRIMBERG, în 10 decembrie anul trecut, s-a bucurat de succes în rândul colecţionarilor, investitorilor şi pasionaţilor de frumos, reuşind vânzări de 41,5% din totalul loturilor propuse.
Vânzarea vedetă a fost lucrarea „Gladiole“ de Nicolae Tonitza, achiziţionată cu suma de 75.000 euro. Celelalte vânzări importante marcate în această primă licitaţie au fost:
Camil Ressu: „Peisaj cu şir de copaci“ 40.000 euro
Theodor Pallady: „Dalii şi caiet oranj“ 40.000 euro
Samuel Mutzner: „Femeie în grădină“ 20.000 euro
Gheorghe Petraşcu: „Stânci la mare“ 20.000 euro
La aceste sume s-a adăugat taxa de licitaţie.
Pe parcursul anului 2014, GRIMBERG va organiza între opt și zece licitaţii de artă şi expoziţii cu lucrări ale unor reprezentanţi de seamă ai artei vizuale româneşti şi internaţionale.