Banii pe care grupul francez Axa ar trebui să-i aducă, sub formă de majorare de capital, la compania pe care o deţine în România ar putea fi singurul colac de salvare pentru Astra Asigurări. Cheia este la Autoritatea de Supraveghere Financiară care, deşi a dat un acord de principiu, în care subliniază că preluarea Axa de către Astra este un element cheie în planul de salvare a asigurătorului român, ezită să dea un răspuns final. Mai mult, un document consultat de noi arată că şi administratorul special al companiei, KPMG, consideră ca fiind esenţială finalizarea tranzacţiei. Într-o adresă transmisă ASF, KPMG arată: „Faptul că Astra nu va beneficia de lichidităţile obţinute în cadrul majorării de capital social Axa (ca efect direct al faptului că ASF nu a dat aprobările necesare până la data de 21 iulie 2014) va avea consecinţe negative nu numai asupra Astra şi a asiguraţilor acesteia, ci şi, potenţial, asupra stabilităţii pieţei de asigurări în ansamblu, consecinţe direct contrare obiectivelor statutare ale ASF“. Potrivit ultimelor rezultate, făcute publice de KPMG, Astra Asigurări avea, la jumătatea anului, un coeficient de lichiditate de doar 0,03, cu mult sub cerințele ASF (de 1), și în scădere substanțială față de nivelul din decembrie 2013, adică 0,12.
Cerc vicios. Banii francezilor pot salva Astra
În aceste condiții, banii pe care francezii s-au angajat să-i aducă drept aport de capital la subsidiara locală ar fi o mare gură de oxigen pentru Astra. Mai ales că, potrivit unor surse, este vorba despre peste 21 de milioane de euro. Numai că lucrurile se învârt, deocamdată, întrun cerc vicios. ASF a arătat, pentru Mediafax, că nu va aproba tranzacția cu Axa până când Astra nu se pune singură pe picioare prin majorarea capitalului cu cei 490 de milioane de lei necesari pentru a îndeplini criteriile de solvabilitate, în timp ce francezii de la Axa nu vor aduce banii până când nu au certitudinea că afacerea lor poate fi preluată de către Astra.
Poziția ASF este cu atât mai interesantă cu cât, potrivit documentului citat mai sus, ei au cerut deja dovezi privind intenția grupului Axa de a majora capitalului subsidiarei locale. „Totodată, cererea ASF privind depunerea documentației de majorare a capitalului social al Axa semnifică, în opinia noastră, faptul că ASF a aprobat în data de 21 iulie 2014 intenția Astra de a deveni acționar semnificativ al Axa“, arată documentul. Mai mult, chiar șeful departamentului asigurări reasigurări din ASF, Fănel Plopeanu, vorbește, întrun document citat de Hotnews, despre importanța cheie a aprobării: „Aprobarea de către ASF a tranzacției de vânzare-cumpărare a AXA România de către Astra SA ca piesă cheie în îmbunătățirea indicatorilor de lichiditate și ca parte componentă a programului de redresare financiară prin implicarea unui investitor strategic“.
În administrare specială
ASF a decis, în luna februarie a acestui an, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special. Au fost suspendate atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii, fiind transferate administratorului special, precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere. Astra Asigurări e controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
Decizia a fost luată în condițiile în care ASF a constatat că Astra a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei. Un raport ASF invoca acordarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman şi risc de neplată în caz de dezastre naturale.