Capital: Care este secretul unei cariere de succes pentru dumneavoastră? Ce garantează succesul profesional?
Maia Novolan: Probabil că nu există o formulă care să garanteze succesul profesional, însă un cumul de calități, plus momentul ales și simțul de a vedea oportunitățile conduc la succes în funcție de obiectivul ales. Nu există garanții. În cazul meu, ambiția, intuiția și dorința de reușită mă determină mereu să merg înainte și să nu renunț când e greu. De regulă, nu accept un „Nu“ din prima. Încerc și acolo unde alții nu dau nicio șansă. Și viața mi-a demonstrat că, de foarte multe ori, am avut dreptate, indiferent de forma acelui “Nu”. Am profilul omului care vrea să facă “mai bine” pe oriunde trece și mă bucur de o putere de muncă peste medie. Mă inspiră, în general, oamenii, tehnologia și natura.
Capital: Cum aţi descrie traseul dumneavoastră profesional?
Maia Novolan: Cu siguranță este unul frumos, presărat cu reușite și multe satisfacții, mânat de ambiție și tenacitate și, pe alocuri, chiar de orgoliu. Ca orice lucru frumos, nu e ușor de obținut sau menținut, așa că parcursul a fost presărat și cu hopuri, unele mai mari, altele mai mici.
Capital: Cât de greu este pentru o femeie să ocupe, în prezent, o funcţie înaltă?
Maia Novolan: Personal nu percep diferențe mari între a fi femeie de afaceri sau cu funcții și a fi bărbat cu poziții profesionale similare, daca privim strict din punct de vedere al executării atribuțiilor. În job-uri intelectuale nu ar trebui să existe diferențe. Totuși cred că depinde de domeniul de activitate. În industria în care activez , din câte cunosc, sunt singura femeie antreprenor și director de companie specializată. Probabil că digitalul la nivel de management e mai mult pentru bărbați. Însă meseria mea de bază este ingineria și cred că a jucat un rol important în reușita mea. În business-ul meu, 50% este creație și strategie de marketing și 50% tehnică și tehnologie. Syscom Digital livrează proiecte integrate de digital marketing, cu componente de mobile, online și digital field marketing. Fără un simț al cifrelor și al mecanismelor, e mai greu sau imposibil să crești așa un business și să coordonezi zi de zi o echipă specializată.
Capital: Cât de dificil este pentru o femeie de succes să găsească echilibrul între timpul petrecut la serviciu și timpul petrecut cu familia?
Maia Novolan: Cred că sunt momente în viață când ajungi să ai acest echilibru și drumul până acolo nu e ușor. Sunt însă și momente când acest echilibru se pierde. În viața profesională, pot exista mereu alte începuturi. Orice început, fie că e vorba de afaceri sau de funcții importante, cere efort în plus. Fiecare femeie își dozează acest echilibru cum știe mai bine în funcție de situația dată. Nu există formule matematice pentru asta. Însă cu siguranță este o teoremă: Nu există succes fără sacrificii. Consider că femeile resimt mai acut compromisul pe care-l fac în calitate de mame, prin lipsa mai mare de lângă proprii copii. Cred că se duce o luptă în fiecare femeie care alege să facă mai mult din punct de vedere profesional, decât să aibă un job călduț, de unde la oră fixă să iasă pe ușă pentru a se duce acasă. Este greu? Da, pe alocuri este greu, însă vin și satisfacții și dacă diferența dintre satisfacții și greul resimțit dă cu plus, atunci merită din plin tot efortul. Cam asta-i matematica dupa care mă ghidez.
Capital: Pe parcursul carierei, ați întâmpinat vreodată probleme pe motiv că sunteți femeie? Dacă da, cum ați gestionat situația?
Maia Novolan: Nu am sesizat, în general, să se facă diferențieri între femei și bărbați, însă mie mi s-a întâmplat o dată în viață să trebuiască să fac fața unui bărbat misogin, care făcea tot ce-i stătea în putere să-mi pună bețe în roate și să mă dezavantajeze în relație cu competitorii mei (toți bărbați). Și pentru că lucra pentru unul dintre operatorii de telefonie, cu care eram obligată să colaborez fiindcă așa era modelul de business, a trebuit să încerc tot felul de tactici ocolitoare și să fiu un abil diplomat ca să obțin ceea ce era necesar și să pot merge mai departe. Nu a fost deloc ușor. Din fericire, acest personaj nu mai contează, este insignifiant și nu cred că mai are ocazia de a discrimina și alte femei. Toți ceilalți cu care am relaționat sau colaborat, indiferent că au fost bărbați sau femei, s-au dovedit a fi persoane agreabile și parteneri egali de discuție.
Capital: Care ar fi diferenţele dintre o afacere condusă de o femeie şi una condusă de un bărbat? O femeie se comportă altfel în calitate de lider al unei companii?
Maia Novolan: Deciziile la nivel de management pe care le iau fie bărbații manageri, fie femeile manageri, nu ar trebui să difere. Cred că poate să difere stilul de management la nivel de comunicare, de înțelegere, de îngăduință. Așa cum îmi place mie să spun, o femeie aduce culoare și o anumită căldură. Cred că femeia, însăși prin faptul că este mamă și soție, dezvoltă un grad de înțelegere mai mare, pe care îl răsfrânge indirect și asupra business-ului pe care-l conduce. Eu îmi numesc colegii “copiii mei” când fac referire la ei în discuțiile cu clienții sau partenerii și realmente sunt afectată de întâmplările din viața lor.
Dacă cineva din arealul de business cu care interacționează frecvent are o problemă, femeia de afaceri oferă precis un sfat sau încearcă să-l ajute (direct sau indirect). Un manager bărbat cred că abordează mai pragmatic situația, oferindu-i timpul liber necesar, motivându-l să și-o rezolve singur.
Capital: Cum vedeţi viitorul antreprenoriatului feminin în România?
Maia Novolan: Viitorul în afaceri chiar sună bine pentru femei. Cred că femeile reușesc să aducă echilibru, culoare și să mai flexibilizeze mult prea rigida lume a afacerilor. Îmi place și mă simt foarte confortabilă să fac afaceri cu bărbați, însă mă simt mândră când întâlnesc la masa de discuții o femeie inteligentă și determinată. Îmi doresc doar, ca odata cu creșterea numărului de femei în afaceri, să nu ajungă la masa negocierilor și bine cunoscuta “invidie femeiască”. Ea nu va fi niciodată invitată.