De la bărcile colorate ale pescarilor și până la arhitectură sau bucătărie, Malta, arhipelagul aflat la doar două ore de zbor față de România, nu are cusur. Privită de pe mare, din depărtare, arată ca un castel de nisip perfect construit. Când te apropii însă de zidurile cu turnuri impunătoare, înconjurate de șanțuri de apărare, îți taie răsuflarea. 

– Valetta e, de departe, bijuteria coroanei malteze. În inima orașului cu cea mai mare concentrare de monumente din lume tronează Palatul Marilor Maeștri, dovada celor 270 de ani de influență politică și economică a cavalerilor maltezi. Iar acesta este doar unul din cele 320 de monumente pe care le poți vizita luând-o la pas, ca pe un veritabil muzeu în aer liber. Aici găsești cele mai spectaculoase hoteluri de lux și ai cea mai bună priveliște către portul în care-și parchează yachturile miliardarii lumii.

– Stațiunea St. Julian trebuie să fie, măcar pentru o seară, pe lista destinațiilor tale, mai ales dacă îți plac serile glamour. Pentru că aici pare să pulseze viața nebună a Maltei, zona e cea mai căutată și mai populate din insulă. Și nimic din ce oferă acum nu nu mai aduce fostul sat pescăresc care a înflorit în timpul ocupației britanice. Hoteluri de lux, dar și cazări pentru bugete reduse ori iahturi care-ți taie răsuflarea sunt pline de turiști veniți din toată lumea pentru câteva zile de mare, soare și distracții până-n zori în cluburi de noapte, restaurante, baruri sau terase pe plajă.

– Fortul Saint Elmo străjuiește coastă malteza de pe peninsulă Sciberras care desparte cele două mari porturi naturale Marsamxett și Marele Port, cel mai mare port natural al Mediteranei. Dincolo de construcția în șine și de frumusețea strădutelor care-l înconjoară, fortul este special în perioada "Paradei Gărzilor", un adevărat spectacol în care maltezi tineri sau cu tâmple albe reconstituie evenimente istorice autentice, cu tot cu salve de tun și parade fastuoase.

– Mdina, cetatea care a fost locuită de fenicieni în urmă cu peste 2.700 de ani se află în cel mai înalt punct al insulei Malta. În timpul stapânirii romane a fost construit în interiorul ei Palatul guvernatorului și se spune că tot aici a locuit și Sfântul Pavel după naufragiul sau pe insulă. Dar nici până acum “orasul tăcut”, cum i se spune acestei cetăți de vis tot de culoarea mierii, în care nu au voie decât mașinile celor carte locuiesc în ea, nu și-a pierdut farmecul. Iar petele de culoare pe care le reprezintă micile balcoane din lemn, obloanele sau florile cățărătoare nu fac decât să-l desăvârșească.

– Marsaxlokk e raiul pentru marii amatori de pește sau de fructe de mare Aflat pe malul celui de-al doilea port natural ca mărime din Malta, satul pescăresc plin de bărci pictate în culori vii și decorate cu sirene și cu ochi meniți să-i păzească pe pescari de rele, îi întâmpină pe turiști în fiecare duminică, chiar pe malul mării, cu cel mai mare bazar cu pește proaspăt, dar și cu suveniruri. 

– Și dacă îți dorești cu adevărat o vacanță strălucitoare, nu trebuie să existe vacanță în Malta fără o ieșire la o Festa, acea sărbătoare a artificiilor în care se implică întreaga comunitate a unui sat și care te face să ai senzația că petreci Revelionul în plină vară. În nopțile de Festa casele și străzile sunt decorate în culorii vii, bisericile și catedralele sunt acoperite de zeci de mii de luminițe multicolore, au loc spectacole de muzică tradițională sau clasică, parade ale cavalerilor costumați în stil medieval sau baroc, iar mâncarea, băutura și suvenirurile se vând peste tot. Ce contează însă cel mai mult sunt spectacolele pirotehnice unice în lume, oraganizate sub formă de întrecere, pe străduțele altfel liniștite.

– Insula Gozo, a două că mărime din arhipelag, care a păstrat mai mult din tradiția rurală a vechilor locuitori ai Maltei trebuie să ocupe de asemenea una din zilele tale de vacanță. Ai de văzut frumoasa biserică Ta Pinu, singură nepictata pe interior, care cuprinde o expoziție cu obiecte donate de cei care au venit aici și s-au rugat, iar apoi au trăit o minune. Nu poți rata însă nici “Azure Window” și “Blue Grotto”, fereastra și grota albastre, care par să amplifice turcoazul mării.   

E un loc perfect pentru mișcare

Relieful, peisajele și chiar clima sunt perfecte pentru cei care vor să facă mișcare atunci când merg în vacanță. Drumeții, excursii cu mașina sau cu bicicleta ori un safari off-road cu jeepul sunt experiențe pe care le poți trăi chiar și atunci când la noi e iarnă. Mai mult, există sute de locuri în care poți face cățărări, în Malta, Gozo și micuța insulă Comino, singurele locuite din arhipelag, iar hotelurile care dispun de spații mai largi te îmbie cu ore de tenis, golf, sqash, călărie, cu săli de de sport, piscine sau saune. Pasionații sporturilor de apă pot face ski, scufundări, windsurf, pot naviga sau pot lua lecții de yachting. 

Nici copiii nu au timp să se plictisească

Mici sau mari, copiii se dau în vânt după parcuri de distracții, iar Malta nu duce lipsă de astfel de atracții. Pline de jucării, tobogane, personaje de poveste și alte distracții în culori, aceste zone de amuzament nu trebuie în nici un caz ocolite. La fel de multă culoare și distracție găsești însă și în Mediterraneo Park, unde vei putea înota printre delfini prietenoși și căluți de mare, învățând, în același timp, foarte multe lucruri despre viața marină, asistând la spectacolele leilor de mare sau ale unor gălăgioși papagali vorbitori multicolori. 

 

Tarifele incep de la 249 Euro/ persoana pentru 7 nopti de cazare,la hotel de 4 stele cu demipensiune si biletul de avion, cu plecari in 5 -12 mai si 12-19 mai 2016

PRETUL nu include:
taxa de aeroport
asigurarea medicala

 

 

 

 

MALTA TRAVEL

Adresa: Str. Pitar Mos nr. 29, et.1, ap. 23C, sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax: 021/318.59.93021/318.59.92
Mobil: 0722.626.903; E-mail: maltaltd@malta.ro

Website: www.malta.rowww.excursiimalta.ro