Daniela Becheru a început afacerea din pasiune, într-un capitalism al începutului anilor 2000 în care, conform spuselor sale, “împlinirea visurilor părea la un pas distanţă, însă diferenţa a constat în faptul că unii au făcut acel pas în timp ce alţii nu”. A investit aproximativ 50.000 de dolari, iar în cele din urmă un partener bun, determinarea şi principiul conform căruia oferi clientului ceea ce ai vrea să primeşti, i-au adus un business care, în 2015, a avut o cifră de afaceri de peste 22,3 milioane de euro.
“Reuşita profesională nu este, însă, un pachet pe care-l comanzi, vine acasă, îl deschizi şi îţi asamblezi viitorul. Poate suna a clişeu, dar este realitatea pe care au întâlnit-o toţi: succesul este ceea ce rămâne şi ce se construieşte după ce munceşti mult, în repetate rânduri sau contra valului, cu amăgiri şi dezamăgiri. Tocmai acest ansamblu de factori te ajută să spui că ai succes şi că ţi l-ai construit singur”, explică ea.
Antreprenoarea recunoaşte că, de-a lungul timpului, au fost şi momente când tot ceea ce câştiga acoperea costurile operaţionale şi oscila între a schimba domeniul de activitate sau a căuta o nouă direcţie în viaţă. “Nu este uşor să ai răbdarea să baţi pasul pe loc luni de zile şi totuşi să continui cu aceeaşi energie şi în tot acest timp să te mulţumeşti cu puţin, iar puţinul să-l împarţi cu cei de lângă tine”, mărturiseşte ea.
În opinia sa, acum a devenit mult mai uşor pentru o femeie să ajungă în funcţii de conducere. “Eu recunosc că femeile au câteva calităţi pe care bărbaţii nu le posedă şi invers. Nimeni nu este perfect şi cred că o funcţie este potrivită fiecăruia dintre sexe, cu o condiţie – să nu uite niciodată că nu este decât un om asemănător cu cei pe care îi are în subordine. O companie care are doar femei sau bărbaţi este incompletă. Am mers prea multe sute de ani pe această premisă şi societatea a migrat, încet-încet, spre egalitatea de gen. Se pot face sute de studii care să arate diferenţele între bărbaţi şi femei, că unii sunt lideri mai buni sau că ceilalţi au o viziune mai largă asupra lucrurilor, dar şi acestea pornesc de la credinţe mai vechi. Încrederea în ceea ce faci şi în ceea ce poţi aduce nou este definitoriu în cazul oricărui gen, oricărei rase”, este de părere Daniela Becheru.
Adeseori, ea spune că a simţit o urmă de dispreţ la adresa femeii, care nu a afectat-o însă, pentru că, în final nu este vorba despre cine este mai bun, ci despre care idee este mai grozavă.
“Sunt foarte frumoase acele poveşti în care cineva, cu un anumit succes atins, afirmă că şi-a asumat riscul potrivit la momentul potrivit. Nu cred însă în aşa ceva. Cred, totuşi, că avem o paletă de oportunităţi, ca un pachet de cărţi întins pe masa de unde trebuie să extragi la un anumit moment o singură carte. Este o chestiune de alegere la finalul căreia ai în mână un 2 de treflă sau un as de inimă roşie. Eu mi-am asumat riscuri fix aşa cum văd viaţa: ca pe o succesiune de oportunităţi”, adaugă antreprenoarea.
Daniela Becheru este de părere că, o femeie este mai răbdătoare decât un bărbat, iar un bărbat este mai puţin supărăcios decât o femeie, aşa că este nevoie de doi pentru armonie. “Eu am făcut o echipă ideală cu Marian. Poate că am avut opinii diferite, însă amândoi am ştiut să cedăm atunci când celălalt avea o concluzie raţională”, explică ea.
Lecţii pe care le-a învăţat prin prisma business-ului:
1. Când asculţi oamenii, înveţi să iei decizii.
2. Fiecare om are o mulţime de calităţi. Trebuie să ai ochi să le vezi pe acestea, şi nu defectele.
3. Corectitudinea este soluţia pentru ca oamenii să se simtă egali.
4. Atunci când oamenii se simt bine împreună, sunt mai productivi şi vin cu drag la muncă indiferent de cât de multe sunt de făcut.